Erre tett fel mindent az Orbán-kormány - óriási bukás vagy siker lesz belőle?

A kormánypártok által indított családtámogatási programok olyan szakpolitikai orientációs pontot akarnak jelenteni, mint a 2010-2014-es ciklusban a rezsicsökkentés volt, azaz erre próbálnak minden politikai mozzanatot ráépíteni. Ennek az intézkedéssorozatnak azonban van politikai kockázata - véli a Policy Agenda. Nevezetesen, hogy könnyű a számok szintjén vereséget szenvedni.
Szabó Zsuzsanna, 2019. március 27. szerda, 10:58
Fotó: Getty Images

A kormánypártoknál sem a rezsicsökkentés, sem a migráció nem került le a napirendről, érezhetően kellett egy olyan új orientációs pont, amelyhez képest lehet ismételten politikai akciókat, és szakpolitikai kezdeményezéseket megvalósítani. Ez lett a családtámogatási rendszer.

Amennyiben a következő években nem lesz valami váratlan probléma, akkor a Fidesz-KDNP a ciklus teljes egészében ezt a programot építi majd politikai értelemben, és próbálja meg az ellenzéket belekényszeríteni egy olyan szerepbe, amikor rájuk sütheti, hogy ők nem segítik a magyar népesség fogyásának megállítását.

Már megint a számok

Egy politikai termék azonban akkor tud jól és stabilan működni, ha annak sikeressége a bevezetés pillanatától kezdve garantálható - véli a Policy Agenda (PA). Így volt ez a rezsicsökkentés esetében is, hiszen a lakossági árakat a kormány határozta meg, így a meghirdetett árcsökkentés is garantálható volt. A migráció kérdése viszont már több bizonytalanságot tartalmazott, de könnyen felmérhető volt, hogy az útvonal elterelése Magyarország felől Horvátország, Szlovénia irányába meghozza majd azt a felmutatható politikai sikert, hogy csökkent az illegális menedékkérők száma az országban.

A családtámogatási rendszer fokmérője, - miután a kormány problémaként a fogyó nemzetet fogalmazta meg - az, hogy valóban megáll-e a népesség csökkenése. Ezzel a PA szerint az a probléma, hogy egy egzakt adatról van szó, ami sok tekintetben teljesen független a kormány bármilyen politikai intézkedésétől.

A KSH statisztikai adatai továbbra is magas halandóságot, és ennél alacsonyabb születésszámot mutatnak, 2019 januárjában például rekordalacsony volt a születések száma - emeli ki a PA, amely szerint ha az elsődleges adatok nem kellően támasztják alá a szakpolitikai termék sikerességét, úgy nehezebb lesz a választók számára indokokat találni.

És ha jön a válság?

A kormányzat pár hónapja egyre erősebben egyfajta gazdasági válság elő-kommunikációt folytat. A PA szerint ennek oka lehet, hogy - tanulva a 2008-as krízisből - a kormány úgy érzi, hogy a választók felkészítése mérsékelheti azt a sokkot, amelyet elszenvedett bő egy évtizeddel ezelőtt a magyar társadalom. Ennek a gazdasági válságnak ugyanis egyértelműen látszik a hatása az élveszületések számában: 2008-ban még majdnem 100 ezer gyerek született, ez a szám 2010-re 90 ezerre csökkent. A válság okozta létbizonytalanság csúsztatott hatása (kilenc hónapos) ugyanis ekkor jelent meg a statisztikában látványosan.


A magyar társadalom az elemzők szerint azóta sem heverte ki ezt a sokkot, hiszen a születések száma most is nagyságrendileg ezen a szinten van. Egy újabb gazdasági visszaesés, - amelyet egyszerre táplálhat a nemzetközi környezet és az az EU-s források kifutása - ismét elbizonytalaníthatja azt a generációt, amely gyerekvállalást tervez.

A családtámogatási rendszerre épülő kormányzati ciklus - a PA megítélése szerint - több politikai kockázatot rejt magában, mint a rezsicsökkentés, vagy a migráció kérdése volt. Egy-egy hónap rosszabb statisztikai adatai alapján az ellenzék ugyanis könnyen pálcát törhet a családtámogatási intézkedések felett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2019.03.29 08:34

@atombandi: khm...

A legfelső tizednek minek adni szociális juttatást?
Pár tízezer forint???
Csak a 4 gyerekesek adókedvezménye pár százezer forint.

Körülményes szétválogatni???
Csak a NAV adatbázisából/jövedelembevallásából ki lehet válogatni a bizonyos jövedelmi szint felettieket. szerintem ez kb. néhány ezer forint költség lehet évente.
Ez a kiválogatás a magyar társadalom 90%-95%-át már mentesítené is mindenféle igazolás beadásától.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.03.28 21:32

@Józsi1111: igazad van a cikk címének semmi köze a cikkhez, valószínűleg egy másik online bulvárlapból került ide, teljesen véletlenül...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.03.28 21:10

@terabit: 2019. március 27., szerda 23:09
"ERRE TETT FEL MINDENT AZ ORBÁN-KORMÁNY"
De hát ez nem a cikk, hanem csak a cím, aminek a cikk nem is felelt meg igazán, mert lejjebb három kommunikációs terület is szóba jött.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.03.28 10:40

@rigolya:
Ez legalabb akkora populista nagyotmondas volt, mint amivel a fidesz szokott operalni. Bizony a nagy gazdagoknal is elkoltik azt a penzt a gyerekere, meg annal sokkal tobbet is. Nem ertem miert sajnalod azt a par 10000 forintot toluk, amikor nagysagrendekkel tobb adot fizetnek egy atlagpolgarnal. Vagy a felso 10% csak arra van, hogy minden bort lehuzzanak rola es szetszorjak a "nep" koze a penzet?

Raadasul kurva draga es korulmenyes lenne szetvalogatni, hogy kinek jar, vagy kinek nem jar a kedvezmeny, mikozben persze kiskapuk tomegetol hemzseg az egesz. Eszre kell venni, hogy az a maroknyi ember, akinek tenyleg semmi szuksege sem lenne semmilyen tamogatasra, azert nem eri meg szopatni a nepesseg 98%-at mindenfele igazolasokkal, majd jol ellenorizni es burokraciat novelni. Szard mar le az a "felelgesen" kifizetett par 100 millio forintot.

De mint fent irtam, ugyis elkoltik a gyerekre, tehat meg a felesleges szo is megkerdojelezodik. A tarsadalomnak igenis szerepet kell vallania az osszes a kozessegbe tartozo gyerek felnevelese ugyeben, ha szegeny, ha gazdag.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2019.03.28 09:35

@Nyugatos_szolasszabadsag: az arányszámon lovagolnak, az meg föggetlen attól, hogy a szülőképes korban lévő nők hányan vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html