Speciális, új járművet vetettek be a hajóbaleset mentésénél

Az áradó Duna és a kedvezőtlen időjárás súlyosbította helyzettel csak speciális jármű, a dunai sürgősségi mentőhajó tudott megbirkózni, amit már a hivatalos rendszerbe állítása előtt szükségessé vált bevetni - adta hírül a Wein János Alapítvány, a Fővárosi Vízművek és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata közös közleményében.
Domokos Erika, 2019. május 30. csütörtök, 15:06
Fotó: MTI Fotó / Mohai Balázs - A kép illusztráció.

A Wein János Alapítvány, a Fővárosi Vízművek és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata által életre hívott dunai vízimentő szolgálatnak már a mentőhajó hivatalos rendszerbe állítása előtt éles helyzetben kellett vizsgáznia - írták a szervezetek közleményükben.

A szerdán késő este a Parlament előtt felborult hajó vízbe esett utasainak felkutatásában az áradó Duna, a sötétség és az eső nehezítette körülmények között speciális kialakítású és felszereltségű, tapasztalt személyzettel rendelkező járműre volt szükség. Ezért a tragédia áldozatainak mentése érdekében a mentésirányítók felkérésére haladéktalanul útnak indították a három szervezet együttműködésével létesített sürgősségi mentőhajót, melynek a március végi műszaki átadást követően Pünkösd utánra tervezték a hivatalos rendszerbe állítását.

A jármű létesítésekor elsődleges szempont volt, hogy kialakítása és felszereltsége alapján rendkívüli körülmények közt is alkalmas legyen a dunai vízimentésre. Ezt az adottságát felhasználva az utasok felkutatásán túl a tűzoltósággal kötelékben az elsüllyedt hajó szonáros keresésében és megtalálásában, majd a csütörtökön annak ellenőrzésében kapott meghatározó szerepet, hogy a hajótest nem mozdult-e el - írták a közleményben.

A szolgálat életre hívói mély megrendüléssel és az áldozatok hozzátartói iránti együttérzéssel tekintenek a tragédiára, és a vízijártasságban, mind elsősegélynyújtásban gyakorlott, tapasztalt személyzet mindaddig rendelkezésre áll, amíg a körülmények azt szükségessé teszik - közölték a szervezetek.

HOZZÁSZÓLÁSOK