Egyre többet vásárol a magyar

Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,1, naptárhatástól megtisztítva 5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Napi.hu, 2015. június 25. csütörtök, 09:00
Fotó: Reuters

Idén áprilisban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 752 milliárd forint volt, miközben az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 5 százalékkal nőtt. (Az első becslésben közölt áprilisi adattól a második becslés adata -0,3 százalékponttal tér el.)

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,6 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 2,7 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 7,1 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a használtcikk- (19 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (15 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (7,3 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (7,2 százalék), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (4,8 százalék). A forgalom volumene nem változott a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Folytatódott a bővülés (22 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 9,3 százalékkal nőtt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,9 százalékkal csökkentek.

Amennyiben a január-áprilisi időszakot nézzük, úgy az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,3 százalékkal emelkedett; az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,6 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Helianthus, 2015.06.25 11:22

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.25 10:49

..nagyon pörög az unorti-illibi ..,és még jobban pörög majd a magasabb bérek miatt ..,bár ott gyorsítani kellene mind az állami ,mind a magánszektorban !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html