Változik az EU-s tb-kártya igénylése

Akinek van már uniós tb-kártyája, az a lejárata előtt 30 nappal igényelhet új kártyát.
Németh Géza, 2019. július 31. szerda, 10:57
Fotó: Getty Images

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály az 1997-es kormányrendeletet egészíti ki azzal a szabállyal, hogy ha az új uniós tb-kártya igénylésének időpontjában az érvényes jogviszonnyal rendelkező biztosított birtokában még érvényes kártya van, az érvényességi idő lejártát megelőző harminc napon belül igényelhet új kártyát.

Ennek azonban az a feltétele, hogy a régi kártyát leadja. Az új kártya érvényességi idejének kezdete a kiállításának a napja.

Az Országos Egészségpénztár tájékoztatása szerint a magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe - orvosilag szükséges - egészségügyi szolgáltatásokat. Az Európai Bizottság határozatai alapján orvosilag szükséges ellátásnak minősül pl. a dialízis-kezelés, az oxigénterápia és a szüléssel kapcsolatos ellátások is. Ezekben az esetekben javasolt a külföldi szolgáltatóval való előzetes kapcsolatfelvétel.  De az igénybe vehető szolgáltatások orvos szakmai döntés, így nem minden esetben fogadják el külföldön.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

feherb, 2019.07.31 22:39

Elég buta dolog ezt a cikket azzal a címmel promozni az indexen, hogy: "KÜLFÖLDÖN NYARAL? NAGY VÁLTOZÁS JÖN AZ EU-S TB-KÁRTYÁNÁL" hiszen aki nyaral, azt nem érinti a változás, csak azt aki éppen itthon van, és éppem kártyát igényel. Ráadásul azt sem nagyon, mert eddig is ez volt a gyakorlat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html