A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály az 1997-es kormányrendeletet egészíti ki azzal a szabállyal, hogy ha az új uniós tb-kártya igénylésének időpontjában az érvényes jogviszonnyal rendelkező biztosított birtokában még érvényes kártya van, az érvényességi idő lejártát megelőző harminc napon belül igényelhet új kártyát.

Ennek azonban az a feltétele, hogy a régi kártyát leadja. Az új kártya érvényességi idejének kezdete a kiállításának a napja.

Az Országos Egészségpénztár tájékoztatása szerint a magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe - orvosilag szükséges - egészségügyi szolgáltatásokat. Az Európai Bizottság határozatai alapján orvosilag szükséges ellátásnak minősül pl. a dialízis-kezelés, az oxigénterápia és a szüléssel kapcsolatos ellátások is. Ezekben az esetekben javasolt a külföldi szolgáltatóval való előzetes kapcsolatfelvétel.  De az igénybe vehető szolgáltatások orvos szakmai döntés, így nem minden esetben fogadják el külföldön.