Két kemény év vár a magyar cégekre

Magyarország 2022-re érheti el a járvány előtti gazdasági teljesítményt az Euler Hermes hitelbiztosító legfrissebb előrejelzése szerint.
Csernátony Csaba, 2020. szeptember 16. szerda, 11:55
Fotó: Getty Images

Magyarországon az idén 7,4 százalékkal csökkenhet a GDP, a fogyasztásban 4,8 százalékos visszaesés várható. Az infláció 3,8 százalékos lehet, a munkanélküliségi ráta pedig 6 százalékra emelkedhet - áll az MTI által idézett prognózisban, amely szerint Magyarország Csehországhoz és Szlovákiához hasonlóan szenvedi meg a járvány gazdasági hatásait, és a kilábalás is hasonló mintát követ majd.

A vállalati fizetésképtelenségek számát tekintve Magyarországon a hitelbiztosító 5 százalékos növekedést vár ebben az évben, de jövőre az esetszám 15 százalékkal emelkedhet. Az Euler Hermes szakértői szerint sok minden múlik azon, hogy mi lesz a hitelmoratórium lejárta után, és milyen további kormányzati források válnak elérhetővé a nehéz helyzetbe jutott vállalatok megsegítésére.

Az Euler Hermes fenntartotta Magyarország "B2"-es minősítését az országkockázati besorolásában, de a kilátásokat negatívra rontotta. Várakozásuk szerint a szállítási láncokban zajló átalakulási folyamatok, az erős exportkitettség, a turizmus visszaesése, és a fogyasztási trendekben várható változások miatt 2021-től emelkedik a vállalati fizetésképtelenségi kockázat Magyarországon. Összességében az Euler Hermes szerint két kemény év vár a magyar cégekre.

Az Euler Hermes B2-es minősítésével egyébként Magyarország egy kockázati szinten van Bulgáriával, Izlanddal, Horvátországgal.

HOZZÁSZÓLÁSOK