Ez ütheti meg az ingerküszöböt a jövő héten

A héten megjelenő hazai makrogazdasági adatok közül az ipari termelési adatok kaphatnak leginkább figyelmet a befektetők részéről, de külkereskedelmi és kiskereskedelmi statisztika is megjelenik.
MTI-Eco, 2016. május 1. vasárnap, 09:52

Kedden közli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az áprilisi beszerzésimenedzser-index statisztikát. Márciusban lassuló bővülést jelzett a beszerzésimenedzser-index (BMI), amelynek szezonálisan kiigazított értéke 51,7 pontra csökkent a februári 54,6 pontról.

Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a februári külkereskedelmi termékforgalom második becslését. Az első becslés szerint a kivitel euróban számolt értéke februárban 8,0 százalékkal nőtt a januári 0,9 százalékos emelkedés után, az import is megélénkült, 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári 3,9 százalékos emelkedés után; a kereskedelmi aktívum 979 millió euró volt, 112 millió euróval több a tavaly februárinál. Az év első két hónapjában az export 4,6 százalékkal, az import 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kéthavi exporttöbblet 62 millió euróval csökkent, de így is 1,509 milliárd eurót ért el.

Szerdán jelenik meg a márciusi kiskereskedelmi forgalomról szóló statisztika első becslése. Az előzetesen közöltnél is nagyobb lendületet vett a kiskereskedelmi forgalom februárban. Az egy évvel korábbihoz képest 6,7 százalékkal, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 6,6 százalékkal nőtt a forgalom. Az április elején kiadott első becslés szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,5, a naptárhatással kiigazított adat szerint 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári szerény 1,7 és 2,2 százalékos emelkedés után.

Az élelmiszer-forgalom volumene 4,9, a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítése 8,0, az üzemanyag eladások 9,1 százalékkal haladták meg februárban az egy évvel korábbiakat. A nagyobb növekedési adat abból ered, hogy első becslésében a nem élelmiszer jellegű termékek forgalmára 7,5 százalékos növekedést jelzett a KSH.

Csütörtökön a lakásépítések, építési engedélyek első negyedévi adata jelenik meg. Tavaly 7612 lakás épült az országban, 8,9 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, a kiadott építési engedélyek száma azonban 29,9 százalékkal nőtt, és meghaladta a 12,5 ezret. Budapesten az országos átlagnál jóval kevésbé, 3,9 százalékkal csökkent a használatba vett lakások száma, de ezzel is jóval kétezer alá csökkent. Az építési engedélyek száma azonban 72,8 százalékkal nőtt, és elérte a 3170-et. A megyei jogú városokban 1860 lakás készült el, 14,2 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben, de 18,1 százalékkal több, 3145 építési engedélyt adtak ki a hatóságok.

Pénteken az ipari termelés márciusi adata, és a külkereskedelmi termékforgalom márciusi alakulásának részletes adatai jelennek meg. Az ipari termelés volumene februárban 6,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az exporteladások 8,5 százalékkal nőttek a januári 1,0 százalékos szerény emelkedés után, a feldolgozóipari export volumene 9,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatással kiigazított adat - a szökőnap hatása miatt kisebb - 1,8 százalékos növekedést mutat. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás.

HOZZÁSZÓLÁSOK