Felcsúton és környékén milliárdos fejlesztések jöhetnek - íme, a tervek

Egy minisztériumi forrástól lapunk birtokába került dokumentum alapján "aktív turizmus fejlesztése" címen újabb fejlesztések várhatóak egyebek közt a Vál-völgyi kisvasút nyomvonalán és a Pancho Aréna területén. A tervezett "attrakciók" projektgazdája a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. és konzorciumi partnerei lehetnek.
K. Kiss Gergely, Szabó Dániel, 2018. április 20. péntek, 14:45
Fotó: AFP

A döntés-előkészítő kiadvány szerint összesen 5,5 milliárd forintba kerülhetnek a Felcsúthoz és környékéhez köthető, egyelőre csak koncepció szintjén létező projektek, amelyek  megvalósítását a 2018-2022 közötti időszakra ütemeznék.

A tervekről eddig hivatalos bejelentés nem érkezett, így nem tudni, hogy milyen forrásokból finanszíroznák őket, mikor írják ki a pályázatokat és a munkálatok pontosan mikor kezdődhetnek meg. E kérdések kapcsán az MTÜ Zrt. sajtóirodájához fordultunk, ők annyit árultak el, hogy az említett ügyekben nem született kormánydöntés.

A Pannónia szíve fejlesztési program révén Etyek és a Velencei-tó környéke kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé válhat. Arról sincs tudomásunk, hogy e tervhez mennyiben kapcsolódhatnak a megismert projektek. Más forrásból úgy tudjuk, hogy a területfejlesztés a "Budapest agglomerációs gyűrű" néven fut majd.

A megjelent projekttervek a következők:

A Vál-völgyi Kisvasút nyomvonalán zöldfelületi fejlesztéseket terveznek és egyedi élménypontokat alakítanának ki. Mindezek támogatási igénye 2,5 milliárd forint.

Az indoklás úgy szól: bár a térségben a már meglévő és a térségfejlesztési koncepcióban már szereplő, tervezett turisztikai attrakciók relatív közel esnek egymáshoz, az állomások közi kisvasúti utazást, élménypontok kialakításával még élvezetesebbé, vonzóbbá tehetjük. A projekt keretein belül felmérésre kerül a jelenlegi és a leendő kisvasút nyomvonala, meghatározásra kerülnek azok a pontok, ahol biztonsággal megállóhelyeket lehet létesíteni, ezeken a pontokon pedig olyan zöldfelületi fejlesztések valósulnak meg, amelyekkel élményszerűbbé válik a kirándulás.

Ezen felül az erdős-völgyes természeti környezetben korhű, autentikus őrházakat telepítenek, mellyel végigkísérhető a hazai őrházak építészeti stílusainak különbözősége, megismerhetőek a kisvasúthoz kapcsolódó hagyományok - olvasható a dokumentumban.

A felcsúti Pancho Arénában Puskás Ferenc életét, fennmaradt tárgyi emlékeit bemutató új kiállítási helyszín jöhet létre. A projekt támogatási igénye 1,5 milliárd forint a tervek szerint.

Az indoklás alapján Puskás Ferenc az egyik olyan márkaelem, mely a Budapestre érkező külföldiek számára kiemelkedő vonzerőt jelenthet. A focistához köthető szellemi és tárgyi emlékek jelenlegi kezelője a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, az általuk létrehozott kiállítás a Pancho Aréna keretein belül tekinthető meg. Az aréna, bár nem turisztikai céllal épült, mégis több mint 25 ezer látogatót fogad évente, akiknél az elsődleges motiváció a helyszín felkeresésére a Puskás örökség megtekintése, a róla szóló információk, sztorik megismerése - áll a dokumentumban.

A projekt célja, hogy a folyamatosan növekvő igényeket kielégítve egy olyan méltó kiállítást hozzon létre, mely során a turisták folyamatosan, több nyelven elérhető interaktív formában megismerkedhetnek a legendás futballista életével, fennmaradt tárgyi emlékeivel, valamint mindazokkal a sikerekkel, amelyeket válogatottként klubszínekben élete során elért. Az új helyszín a turisták  igényeit kielégítő fogadási feltételekkel rendelkezik majd, így megfelelő parkolást, megfelelő fogadóteret biztosít, továbbá lehetővé teszi az akadálymentes közlekedést és összekapcsolásra kerül a térség további turisztikai attrakcióinak sorával.

A Váli-záportározó turisztikai hasznosítása. A vízfelületbe illeszkedő szigeten, félszigeten tematikus játszótér kap helyet, kirándulóutak kerülnek kijelölésre, továbbá vízi kalandparknak is otthont ad a terület. A vízfelület fölé vagy mellé épített étterem várja majd a látogatókat. A helyszín pozitív adottsága, hogy mellette található a Vál-völgyi Kisvasút egyik állomása így az igénybe vevők forgalma tovább növelhető. Az ingatlanon belül lehetőség van kiszolgálólétesítmények, parkolók elhelyezésére is. A projekt támogatási igénye 1,5 milliárd forint.

Képen a Vál-völgyi kisvasút, fotó: Attila Kisbenedek/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.04.21 11:09

@Juzek:
Tipikus hülye fideszes vagy aki annyira el van hülyítve, hogy tasikol egy diktátor hobbijához.
Népünk fideszes része párját rikítóan barom. Stadion Orbán kertjébe, taps. semmibe vivő kisvasút taps, hobbisportra költött százmilliárdok taps, felcsúti pénzszórás taps, listázás náci módra taps és így tovább.
A végbeled is felkínáltad más neki?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juzek, 2018.04.21 11:00

A "VESZTESEK" éneke, siránkozása meg kezdődött. Ha melóztok, a ti pénzetek, de az enyém se változik. Aki meg várja a Fletóéktól a segítséget, hát azt jól elqrta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.04.21 09:10

Ebből is látszik, milyen orvosi eset a népünk, ha ilyenet meg lehet vele büntetlenül csinálni, és mégis rá szavaz ( ne azt nézd, hogy mit mondok, hanem, hogy mit csinálok- o.v.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.20 23:27

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.04.20 19:42

vegulis 5,5 milliard aran lehet megduplazzak a kisvasut utasletszamat, ami jelenleg 0 fo. meg a triplazas sem elkepzelhetetlen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html