A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Elemzők szerint már azzal is kapitális hibát követett el az AIG igazgatósága, hogy mérlegelte a bank csatlakozását a kormány ellen indult eljáráshoz − derül ki a New York Times cikkéből. A politikusok üzenete egyszerű volt: Ne tegyék! Ne is gondoljanak rá!, ám a vezetőség azzal érvelt, hogy kötelességük mérlegelni Maurice R. Greenberg, a pénzintézet volt vezérigazgatójának érveit is, aki szerint a kormány megsértette az USA alkotmányának ötödik kiegészítését, azaz figyelmen kívül hagyta a részvényesek jogait, amikor az AIG 2008-as megmentésekor töredékére csökkentette papírjaik értékét.

A bank nemrégiben fizette vissza a kormány TARP programjából kapott 182,3 milliárd dollárt, amelyen 22 milliárd dollár profitot ért el az állam. A pereskedők ez utóbbi egy részét követelhetnék vissza, ami három demokrata képviselő szerint egyet jelentene azzal, hogy sót szórnak a nyílt sebbe. Az adófizetők szemében az AIG volt a mintapéldája a Wall Street-i bankárok kapzsiságának, a pénzintézetek katasztrofálisan rossz vezetésének, ami a pénzügyi összeomláshoz és a nagybankok állami feltőkésítéséhez vezetett. Ha perelnek, akkor az AIG lesz a hálátlanság és az arcátlanság mintapéldája is − érvelnek.

A keresetet Greenberg befektetési cége, a Starr International Co., az AIG egykori részvényese nyújtotta be még 2011-ben. A beadvány szerint az állam figyelmen kívül hagyta a befektetők tulajdonhoz fűződő jogait, amikor mindössze félmillió dollárt adott egy 25 milliárd dollárt érő részvénycsomagért. A szövetségi bíróság tavaly júliusban hozzájárult az eljárás folytatásához − ezzel szemben a New York-i Fed novemberben elutasította egy hasonló ügy végigvitelét. Az AIG igazgatósága Greenberg mellett az amerikai pénzügyminisztérium és az említett Fed-körzet álláspontját is meg akarta hallgatni a döntés előtt. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint három lehetőség állt a menedzsment előtt: csatlakozik a Starr peréhez, megpróbálja megakadályozni azt, vagy hagyja, hogy az ügy az AIG-től függetlenül menjen tovább a maga útján.

Az igazgatótanács mai döntése szerint végül - az óriási közfelháborodás hatására - eláll a jogi lépésektől.