Fontos jelzések jöttek Magyarországról (Londoni elemzők)

Fontos fejlemény, hogy a magyar kormány jelzi erőteljes szándékát az IMF/EU-hitelprogramról szóló megállapodás elérésére - közölték hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint azonban gyors megegyezésre továbbra sem lehet számítani.
MTI-Eco, 2012. január 9. hétfő, 19:43
Fotó: Napi.hu

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja az ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők számára összeállított, Londonban hétfőn ismertetett áttekintésében közölte: megítélése szerint a magyar kormányilletékesek - köztük Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök - legutóbbi nyilatkozatai alapján "egyértelmű" a magyar kormány törekvése a megállapodásra.

A Barclays Capital elemzői szerint azonban - tekintettel a kormány "gyakori gazdaságpolitikai irányváltásaira" - nem lehet feltételezni, hogy a megállapodás gyorsan megszületik, és minél tovább tartanak a megbeszélések, annál nagyobb nyomás nehezedhet a közszektorbeli és a külső finanszírozásra.

Ráadásul "ha és amikor" létrejön az egyezség, a hitelprogram által a forintárfolyamra gyakorolt kedvező hatást még mindig semlegesítheti, ha az európai tulajdonos bankok megvonják a finanszírozást a magyar piacon tevékenykedő érdekeltségeiktől - áll a cég hétfői elemzésében.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint a tulajdonos bankok "elvileg" kedvezően fogadhatnának egy olyan új gazdasági programot, amelyben szerepel a magyar vállalati szektorra kirótt egyszeri és válságadók kivezetése, és így ezek a bankok hajlandónak bizonyulhatnak magyarországi érdekeltségeik finanszírozásának bizonyos mértékű megújítására, a Magyarországon tevékenykedő bankok némelyikének tőkehiánya miatt azonban nem egyértelmű, hogy a megújítási ráta milyen mértékű lehet - vélekedtek a Barclays Capital közgazdászai.

Más nagy londoni házak is kiemelték legutóbbi értékeléseikben azt a véleményüket, hogy az IMF-tárgyalásokon nem várható gyors megállapodás.

A Goldman Sachs londoni elemzői hétvégi előrejelzésükben közölték: változatlanul azt várják, hogy a magyar kormány végül egyezségre jut egy IMF/EU-programról. A cég azonban azzal is számol, hogy a vitatott - főleg az MNB-vel kapcsolatos - ügyek miatt lassú haladás várható a tárgyalásokon, és a kormány valószínűleg csak további piaci nyomás hatására tesz majd konkrét kötelezettségvállalásokat ezekben a kérdésekben.

Egy másik globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni elemzői Magyarországról összeállított, ugyancsak a hétvégén ismertetett értékelésükben közölték: továbbra is 65 százalékos esélyt adnak arra, hogy Magyarország és a valutaalap között létrejön a megállapodás egy elővigyázatossági jellegű készenléti csomagról; igaz, a ház ezt most már csak az idei második negyedévre várja.

A JP Morgan londoni közgazdászainak véleménye szerint is azonban a piaci nyomás a kulcstényező abban, hogy a magyar kormány kompromisszumokat vállaljon a megállapodás érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK