Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha a horvát parlament is úgy akarja, akkor felgyorsíthatják a krki lng-terminál építését - írja a Világgazdaság. A törvényhozás egyszerűsítheti az építési engedélyezési folyamatot és tisztázódhatnak a tulajdonviszonyok is. A terminál indulásként évente 2,6 milliárd köbméter folyékony gáz visszaalakítására lesz képes.

Az EU 104,1 millió eurós (33 milliárd forint, két futballstadion ára) hozzájárulásával a költségek közel egyharmadát állja. A projekt összértéke becslések szerint 383 milliárd euró lesz, a létesítmény 2020 elején léphet üzembe. A horvát mellett a terminál létrejöttében érdekelt szlovén, osztrák, szlovák, szerb és magyar félnek is részt kellene vállalnia a költségekből - véli Pletser Tamás az Erste elemzője.

A dolgok jelenlegi állása szerint az orosz gáznál majdnem háromszor drágább lenne az lng Horvátországon át, ám ha az árkérdést sikerülne megoldani, akkor hosszabb távon az ebből a forrásból érkező energiahordozó a hazai gázfelhasználás 10-20 százalékát is fedezhetné - mondta a szakértő.

A fotó forrása: Gary Cameron/Reuters