Nyártól megfigyelik a szállodák vendégeit - már látszik, ki járhat ezzel jól

Júliustól már legalább ezer hazai szállodának kell folyamatosan adatokat szolgáltatnia a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára. Ehhez Széles Gábor milliárdos üzletember egyik cége által kifejlesztett szoftvert használhatják.
Vég Márton, 2019. április 12. péntek, 15:15
Fotó: Pixabay

A Széles Gábor érdekeltségébe tartozó Műszertechnika-Holding Zrt. tulajdonában lévő cég, az MT-HostWare Kft. is kifejleszti azt a szállásértékesítő szoftvert a magyarországi szállodák részére, amin keresztül a hotelek július elsejétől adatot tudnak szolgáltatni az állam által felállított Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) számára - derül ki az info.ntak.hu weboldalról.

A magyarországi szálláshelyek vendégforgalmáról valós idejű információkat a második fél évtől digitálisan gyűjtő szisztéma információs weboldala pár hete indult el. A több mint 8 szobával, 16 férőhellyel rendelkező szálláshelyek olyan szoftverek közül választhatnak, melyek alkalmasak az NTAK részére történő adatszolgáltatás teljesítésére. A honlapon elérhető lista szerint eddig 17 szoftvergyártóval kezdődött el az egyeztetés az alkalmasság igazolásának megszerzéséhez.

Ezek egyike a Széles Gábor milliárdos üzletember érdekeltségébe tartozó HostWare Kft., amely hazánk egyik legnagyobb felhasználókörű szállodaszoftver szállítója: jelenleg több mint 500 hotel használ a cég által kifejlesztett szállodai szoftvert Magyarországon, Romániában és Ausztriában. A cég referenciái között szerepel többek között a soproni kaszinó, a Mészáros Lőrinc milliárdos üzletember érdekeltségébe tartozó tarcali, ötcsillagos Andrássy Rezidencia, de a CEU konferencia központja is.

"A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megkereste és tájékoztatta cégünket a szükséges technikai megoldásokkal és ügymenettel kapcsolatban. Ez alapján kifejlesztjük az NTAK adatfeladás funkciót. Az új funkciót magában foglaló verziót támogatási szerződéssel rendelkező partnereink számára a szabályzókövetési tevékenység részeként rendelkezésre bocsájtjuk" - olvasható a cég weboldalára kitett hírek között.

A kormány ígérete szerint a rendszer arra lesz jó, hogy anonimizált módon, tehát személyes adatot nem tartalmazó módon lehessen látni a legfontosabb turisztikai mérőszámokat, hogy hány turista, melyik országból, hány napot tölt a hazai szálláshelyeken, milyen szolgáltatásokat vesz igénybe és mennyi pénzt költ. A Magyar Nemzet cikke szerint nem a turisták megfigyelését célozza, tehát nem kell attól tartania a belföldi utazóknak, hogy a jövőben rájuk száll az adóhatóság, vagy hogy a fogyasztási szokásaik illetéktelen kezekbe kerülnek, különféle hatóságok tudomására jutnak.

Összekapcsolják az adatokat

Július 1-jétől mintegy ezer magyarországi szállodában indul el a rendszer, a panzióknak 2019. októberétől, az egyéb szálláshelyeknek pedig 2020. január elsejétől kell majd adatot szolgáltatniuk a regisztrációt követően. "A fejlesztési folyamat jóval zökkenőmentesebbnek tűnik, mint más, korábban bevezetésre került rendszereké. Az NTAK három hete elkészült tesztkörnyezete jól működik, és az esetlegesen felmerülő problémákat könnyűszerrel orvosolni lehet majd" - mondta Bujáki Zsolt, a BitSoft Magyarország ügyvezető igazgatója az info.ntak.hu-ra feltett tudósítás szerint.

Innen derült ki, hogy ez a cég végzi el a rendszerintegrátori feladatokat. A rendszerintegráció lényege, hogy különálló adatbázisok infrastruktúráját összekapcsolja. "A szálloda- és vendéglátóipari IT szolgáltatásokban szerzett több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező, a román piacon 60 százalékos részesedéssel rendelkező BitSoft Budapesten nyitott irodát" - írta meg a turizmus.com 2017. februárjában. A román hátterű cég tehát bő két éve lépett be a magyar piacra, ügyvezető igazgatója pedig Bujáki Zsolt lett, aki egyben az állami tulajdonban lévő MVM Partner Zrt. egyik igazgatója is. A cég 2017-ben még veszteséges volt: 98 millió forintos bevétel mellett 9 millió forintos veszteséget könyvelhetett el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2019.04.14 09:14

@europeer: "Ezzel nem azt válaszoltad meg, hogy miért kell a személyes adatokat is lenyúlni hozzá."
te ökör! Látszik, hogy csóró kis nyomi életedben nem voltál még szállodában. Bejelentkezésnél eddig is, és eztán is meg kell adnod az adataidat, te mélyhülye sötétség.
"És ha a fidesz qrmány annyira szereti az ilyen kutakodást meg a gazdaság tisztítását, akkor miért OLAF ellenes?"
Ezt kérdezd meg a az illetékesektől. Én sosem voltam semmilyen párttag, sosem voltam fidesz szavazó. Én a tudatlan, ostoba, hazudozó fajtádat vetem meg. Mivel nem találsz rajtam fogást, hülye vagy az észérvekhez, így jön a kicsinyítés fideszezéssel. :)) átlátszóak vagytok férgek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.04.13 18:05

@MLB2018:
"a cél a szálláshely-szolgáltatásban is a szürkegazdaság visszaszorítása,"
te nemzeti tahónk:
Ezzel nem azt válaszoltad meg, hogy miért kell a személyes adatokat is lenyúlni hozzá. Az már nem szürkegazdasági kutakodás.
És ha a fidesz qrmány annyira szereti az ilyen kutakodást meg a gazdaság tisztítását, akkor miért OLAF ellenes? :DD
Lecserélték pártindulót?
Roxette - Listen To Your Heart helyett az új daluk a Megyünk lopni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.13 15:35

@MLB2018: "a mostani nehezen ellenőrizhető, papíralapú adatszolgáltatás jelentős visszaélésekre és adóelkerülésre ad lehetőséget."

A magas adók, ilyen-olyan hozzájárulások, mint amiből pl. a hungarikum Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot tartják fönn, meg OKOT adnak az adóelkerülésre, a trükközésre. Békén kellene hagyni a turizmust, mielőtt gallyra vágják azt is, mint mindent amihez hozzányúlnak a mutyielvtársak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.04.13 15:33

A fideszes beépített ügynök, aki rasszizmusáról, összeesküvés elméleteiről, Európa- és Amerika ellenességéről, illiberális harciasságáról, durva beszédéről ismert, ezerrel sőt tízezerrel védi sötét orwelli gazdái nem létező becsületét. A fideszes megbízottak most is gyűjtik az adatokat ebben a pillanatban is, miért ne gyűjtenék a szállodákban titokban?
Méghogy anoním? Ezen csak röhögni lehet, ki látott már igazmondó fideszest mostanában?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2019.04.13 14:28

@MLB2018: "Gondolom én, h a cél a gazdaság fehérítése. "
europaraszt úr!

...a cél a szálláshely-szolgáltatásban is a szürkegazdaság visszaszorítása, mivel a mostani nehezen ellenőrizhető, papíralapú adatszolgáltatás jelentős visszaélésekre és adóelkerülésre ad lehetőséget. "Ezt bizonyítja az is, hogy amikor a Kisfaludy Programban meghirdették az országos panziófelújítási pályázatot, hirtelen megugrott a bejelentett működő panziók száma."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html