If you cannot bring good news, then don't bring any - Bob Dylan egyik számának ezzel a sorával illusztrálta az EU-IMF-delegáció egyhetes magyarországi tárgyalásainak lezárását a Financial Times tudósítása. A cikk szerzője, Kester Eddy szerint ennek szellemében távozott a küldöttség: se sajtótájékoztató, se az eseménysor lezáró kommüniké nem jelent meg, az IMF csak némi késéssel adott ki egy közleményt tegnap.

A magyar fél ugyanakkor továbbra is igyekszik kiizzadni magából némi magabiztosságot, ami arról szól, hogy ha a dolgok nincsenek is pontosan a jó kerékvágásban, de legalább kezelhetők. A segélycsomagról folytatott tárgyalások a bankadókkal kapcsolatos nézeteltérések ellenére ígéretesek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Magyarország véleménye eltér az IMF-étől azzal kapcsolatban, hogy a bankszektor nyereséges működésének helyreállítása kritikus eleme-e a növekedés megindításának.

Ütközet a parlamentben

A médiában hangoztatott udvarias nézeteltérések nem fejezik ki a valóságos hangulatot - az FT az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva megerősítette az Origo értesülését, hogy az Orbánnal folytatott tárgyalások cseppet sem voltak jókedvűek. Akárhogy is volt azonban a forint tegnapi erősödését nem a magyarországi IMF-tárgyalások alakulásával, hanem a Draghi-nyilatkozat utáni kedvező európai fejleményekkel magyarázzák a szakértők.

Ha a magyar kormány meg akar egyezni az EU-val és a Valutaalappal, akkor azt februárra elérheti - mondta az FT-nek Samu János, a Concorde elemzője arra reagálva, hogy a Varga Mihály főtárgyaló szerint az ősz végére tető alá hozhatják az egyezséget. Bármely eredménynek azonban az az ára, hogy növeljék a felső középosztály adóterheit, amivel enyhülhetne a bankokra nehezedő nyomás. Csakhogy az utóbbiak nem szavaznak a választásokon. Ezért aztán az előrehaladás még a korábban vártnál is nyögvenyelősebbnek ígérkezik.