Így látja az FT a magyar IMF-tárgyalásokat: fogcsikorgatás a mosolyok mögött

Még a vártnál is lassabban haladhatnak az IMF-tárgyalások, és leghamarabb februárban lehet eredményük - ez a végkicsengése a Financial Times beszámolójának.
NAPI, 2012. július 27. péntek, 09:38
Fotó: Napi.hu

If you cannot bring good news, then don't bring any - Bob Dylan egyik számának ezzel a sorával illusztrálta az EU-IMF-delegáció egyhetes magyarországi tárgyalásainak lezárását a Financial Times tudósítása. A cikk szerzője, Kester Eddy szerint ennek szellemében távozott a küldöttség: se sajtótájékoztató, se az eseménysor lezáró kommüniké nem jelent meg, az IMF csak némi késéssel adott ki egy közleményt tegnap.

A magyar fél ugyanakkor továbbra is igyekszik kiizzadni magából némi magabiztosságot, ami arról szól, hogy ha a dolgok nincsenek is pontosan a jó kerékvágásban, de legalább kezelhetők. A segélycsomagról folytatott tárgyalások a bankadókkal kapcsolatos nézeteltérések ellenére ígéretesek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Magyarország véleménye eltér az IMF-étől azzal kapcsolatban, hogy a bankszektor nyereséges működésének helyreállítása kritikus eleme-e a növekedés megindításának.

Ütközet a parlamentben

A médiában hangoztatott udvarias nézeteltérések nem fejezik ki a valóságos hangulatot - az FT az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva megerősítette az Origo értesülését, hogy az Orbánnal folytatott tárgyalások cseppet sem voltak jókedvűek. Akárhogy is volt azonban a forint tegnapi erősödését nem a magyarországi IMF-tárgyalások alakulásával, hanem a Draghi-nyilatkozat utáni kedvező európai fejleményekkel magyarázzák a szakértők.

Ha a magyar kormány meg akar egyezni az EU-val és a Valutaalappal, akkor azt februárra elérheti - mondta az FT-nek Samu János, a Concorde elemzője arra reagálva, hogy a Varga Mihály főtárgyaló szerint az ősz végére tető alá hozhatják az egyezséget. Bármely eredménynek azonban az az ára, hogy növeljék a felső középosztály adóterheit, amivel enyhülhetne a bankokra nehezedő nyomás. Csakhogy az utóbbiak nem szavaznak a választásokon. Ezért aztán az előrehaladás még a korábban vártnál is nyögvenyelősebbnek ígérkezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Frodo, 2012.07.30 14:19

A cikkben rosszul lett fordítva az a rész, hogy februárra elérhető az IMF egyezség.

Az eredeti FT blogbejegyzésben az van, hogy ha a kormány tényleg eddig is meg akart volna egyezni akkor ezt már februárban megtehette volna.

Külön ciki, hogy a rossz fordítást az index azóta tovább költötte, hogy leghamarabb csak februárban lehet egyezség.

FT cikk: http://blogs.ft.com/beyond-brics/2012/07/26/hungary-imf-still-no-deal/#axzz226gWsmPx
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.07.27 10:59

Sőt, legyenenek ezek a tetű bankok adómentesek, a jövedelemadó pedig legyen 50%.

Azt hiszi az IMF, hogy a bankok itt is úgy működnek, mint a Lengyeleknél. Az axa, például kamatot emel ha nő a CDS felár és a finanszírozás költsége, kamatot emel akkor is, ha csökken. A CHF alapkamatát le se szarja. A töketlen PSZAF pedig csak pislog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

intermezzo, 2012.07.27 10:21

szó sincs itt a felső közép osztályról! itt egyesegyedül a magyar Mussolini alter ego és baráti köre számít! ugye senki sem gondolja komolyan,h a kedves vezetőnek érdeke pl-ul,h Gyurcsány több pénzt vigyen haza?!neki csak az az érdeke,h ő személy szerint jobban gazdagodhasson!csak ezt nehéz eladni ehhez kellett Eltolcsy unortox-ja!ha esetleg vki kételkedne abban,h OVI-nál személyre szóló törvénykezés van akkor csak sorolnám: e.g. lex Balsai, lex Borkai, lex Szapáry etc egy rohadt sunyi,az országot teljesen tönkretevő Rákosi-féle voluntarista agyhalott áll ezen ország élén!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html