Brutálisan drágult néhány alapélelmiszer a boltokban

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 8. szerda, 09:10
Fotó: Shutterstock

12 hónap alatt, 2017. júliushoz viszonyítva:

  • Az élelmiszerek ára 3,6 százalékkal emelkedett, ezen belül a vaj, vajkrém 9,7, a száraztészta 9,2, a tejtermékek 7,2, a tojás és a liszt 7, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,8 százalékkal drágult, a cukor 23,5 százalékkal olcsóbb lett. A legnagyobb mértékben, átlagosan 7,5 százalékkal az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára nőtt, ezen belül a járműüzemanyagokért 17,8 százalékkal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 5,3, ezen belül a dohányáruké 7,5 százalékkal nőtt. A szolgáltatások ára 1,6 százalékkal emelkedett. A háztartási energia 1,5 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa ára 13,3, a palackos gázé 7,2 százalékkal nőtt, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A ruházkodási cikkekért 0,7 százalékkal többet, a tartós fogyasztási cikkekért 0,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

1 hónap alatt, 2018. júniushoz viszonyítva:

  • A fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal mérséklődött - meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 2,6 százalékos csökkenése miatt -, ez utóbbi csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt. A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 1 százalékkal a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett, ezen belül a járművek 1,9 százalékkal drágultak. A szolgáltatások ára 0,9, ezen belül a nyári főszezonból adódóan az üdülési szolgáltatásoké 6,8 százalékkal emelkedett. Az egyéb cikkek 0,4, ezen belül a járműüzemanyagok 0,9 százalékkal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia ára egyaránt 0,1 százalékkal emelkedett. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 2,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

2018. január-júliusban az előző év azonos időszakához képest:

  • A fogyasztói árak átlagosan 2,5 százalékkal nőttek.
Forrás: Shutterstock

 

HOZZÁSZÓLÁSOK