Felpörgött a magyar ipar

Idén októberben az ipari termelés volumene 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,3 százalékkal emelkedett - adta hírül a KSH.
Domokos László, 2018. december 6. csütörtök, 09:35
Fotó: Napi.hu

Így a termelés az év első tíz hónapjában 3,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző évben.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz viszonyítva 2 százalékkal nőtt - közölte a hivatal.

Az ipar októberben javítani tudott a szeptemberi mélypont után. A KSH ugyan részletes adatokat nem közölt, azonban egy külön kommentárban kiemelték, hogy a relatíve jó teljesítményt főként az elektronikai ipar kiemelkedő termelése táplálta, de kellett hozzá az is, hogy két hónap mélyrepülés után az autóipar magára találjon és növelni tudja a kibocsátását. Úgy tűnik, hogy az emissziós tesztek okozta zavar enyhülni látszik, ami mindenképpen jó jel az év hátralévő részére nézve -  kommentálta a friss adatokat Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető elemzője.

A szakember szerint a mai adatközléssel már egy kicsit átfogóbb képet kaptunk arról is, hogy milyen lehet az idei utolsó negyedév. Az ipari teljesítmény nem volt rossz, nagyjából hozta a harmadik negyedévben látott átlagot, kicsit alulmúlva azt, azaz a lassuló trend továbbra sem tört meg. Az ipar egy jó hajrával még közel kerülhet a 4 százalékos átlagos növekedéshez 2018 egészében, ám inkább 3,5 százalék körüli növekedés várható. Mindez jelentősen lassabb, mint a tavalyi évben mutatott 4,6 százalékos teljesítmény.

HOZZÁSZÓLÁSOK