Mi miatt aggódnak a magyarok? - Meg fog lepődni

Míg globális szinten a koronavírus mellett a munkanélküliség a legfőbb félelme a lakosságnak, nemzetközi összehasonlításban Magyarországon az egyik legalacsonyabb az említése e kettőnek. A magyarok a legaggasztóbbnak az egészségügy helyzetét és a korrupciót tartják, amellyel a felmérésben szereplő országok között magasan az első helyen állnak.
Szabó Zsuzsanna, 2020. augusztus 4. kedd, 15:27
Fotó: Pixabay

A járvány lassú lefutásával párhuzamosan egyre erősödnek a pesszimista hangok és az aggodalmak a világban. A nemzetközi számok tanulsága szerint a vírus okozta krízis, és a korábban soha nem látott új élethelyzet csak ideiglenesen volt képes összehozni az embereket, és pozitív irányba mozdítani a mért országok hangulatindexét - derül ki az Ipsos legfrissebb kutatásából, amely világszerte közel húszezer alany megkérdezésével történt és 27 ország lakosságának véleményét tükrözi.

Jó irányba mennek a dolgok?

Globális szinten a lakosság többsége (61 százalék) úgy gondolja, hogy rossz irányba halad az emberiség, míg ennek ellenkezőjét 39 százalék vallja. Utóbbi az Ipsos szerint 6 százalékpontos csökkenést takar májushoz képest, viszont ez egyben az év eleji szinthez hasonló arányt mutat.

Az egyes országok állampolgárainak hangulata azonban nagy szórást mutat. A globális átlagot jelentősen meghaladó optimizmus Szaúd-Arábia (84 százalék) után Malajziát (75 százalék), Ausztráliát (60 százalék), Indiát (60 százalék) jellemzi, míg a másik végletet Chile (16 százalék) és Dél-Afrika (21 százalék) mellett számos európai ország, köztük Magyarország képviseli.


Magyarország esetében 39 százalék gondolja, hogy jó irányba mennek a dolgok, amellyel szemben 61 százalék áll. Az optimisták aránya egyébként május óta folyamatosan csökken, májusban ugyanis még 45 százalék volt azok aránya, akik szerint jó irányba mentek a dolgok.


Az Ipsos megjegyzi: a mérésbe bevont nemzetek közül mindössze 7 esetében javult a közhangulat, míg 16 országban romlottak az általános kilátások a jövőt illetően.

Mitől félnek az emberek?

Globálisan az általános félelmek közt első helyen a koronavírus áll: 27 országból 11 esetében áll az első helyen a legaggasztóbb dolgok ranglistáján és átlagosan 43 százalékkal áll a lista élén. A második legaggasztóbb dolognak az emberek a munkanélküliséget (40 százalék), harmadiknak pedig a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenséget tartják (32 százalék). A globális lista első öt helyén szerepel még a pénzügyi és a politikai korrupció (27 százalék), illetve a bűnözés és erőszak (24 százalék).

A top 5 legaggasztóbb listát vezető koronavírusnál látszik egy csökkenő trend, ugyanis májusban ez az arány még 63 százaléknál állt, ami májusban 55, júniusban pedig 47 százalékra csökkent és júliusra tovább mérséklődött. A munkanélküliség miatt is kevésbé aggódnak az emberek, itt az előző hónaphoz képest 2 százalékpontos csökkenést lehet megfigyelni.

A szegénység és társadalmi egyenlőtlenség, valamint a korrupció miatt többen aggódnak, itt 1-1 százalékpont az emelkedés, míg az 5. helyen történt egy helycsere: a bűnözés és erőszak 3 százalékpontos emelkedéssel ugyanis kiütötte innen az egészségügyet (22 százalék).

Magyarország eltér a világátlagtól

Magyarország a világátlagtól jelentősen eltérő képet mutat továbbra is, sőt még nagyobbra nyílt az olló a félelmeket illetően - mutat rá az Ipsos. Magyarországon bár az egészségügyi helyzet miatti aggodalom csökkent 2 százalékponttal az előző hónaphoz képest, 56 százalékos aránnyal még mindig az első helyen áll. Ezt a pénzügyi és politikai korrupció követi 54 százalékkal, ami 4 százalékpontos ugrást jelent az előző hónaphoz képest, majd a szegénység és társadalmi egyenlőtlenség miatti félelem következik 49 százalékkal, ahol szintén jelentős, 6 százalékpontos ugrás látható.

Az Ipsos kiemeli, hogy az egészségügy és a korrupció miatti aggodalom 56, illetve 54 százalékos aránya a világon a legmagasabb értéknek számít, a szegénység miatti félelem 49 százalékos aránya pedig a harmadik legmagasabb érték Oroszországot (59 százalék) és Kínát (56 százalék) követően. Az egészségügy miatt a magyarok után a brazilok és a lengyelek aggódnak leginkább, de jelentősen lemaradva a magyarok mögött 44-44 százalékos aránnyal.

A korrupció miatt csak az oroszok és a dél-afrikaiak többsége aggódik, ők 53, illetve 51 százalékos aránnyal követik a magyarokat. A felmérésben szereplő többi nemzetnél ez az arány 50 százalék alatt marad.

A magyar top 5-ben 4. helyen szerepel a munkanélküliség 25 százalékos aránnyal, ami 4 százalékponttal jelent kisebb arányt a júniusi felméréshez képest. Ötödik helyen az oktatás áll 17 százalékkal, itt 7 százalékpontos esés látható az előző hónaphoz képest.

Mi az, ami aggodalommal tölti el? (Top5 félelem Magyarországon), Forrás: Ipsos

A világot legjobban aggasztó koronavírus júliusra a hetedik helyre szorult vissza Magyarországon, az Ipsos szerint a 15 százalék a legalacsonyabb említési arány a mért 27 ország között.

Az elmúlt 8 év értékeit tekintve az Ipsos szerint megállapítható, hogy a magyarokat foglalkoztató legfontosabb problémák közül az egészségüggyel, a korrupcióval és a szegénységgel kapcsolatos aggodalmak súlya kezd kiegyenlítődni, míg a Covid-19 terjedésével párhuzamosan megugró munkanélküliségtől való félelem említése 30 százalék alatt látszik stabilizálódni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2020.08.05 12:38

Az oktatást csak azért említik kevesen, mert nem érintettek. Pedig ott is lenne javítani való bőven!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2020.08.04 23:53

Ezen a statisztikán is látszik, hogy egy választáson milyen nagyot tudna nyerni egy olyan párt, akiről valóban el is lehet hinni, hogy tenni akar az egészségügyért és nem ugyanolyan korrupcióra készül, mint az összes többi párt. Persze ez csak álom, mert ilyen párt nem létezik, tehát teljesen mindegy, hogy melyikre szavazunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri_2, 2020.08.04 19:23

@mpapa: és? Érdekli ez pl. az ellenzéket? Nem, mert fatökűek. Lenne itt annyi téma a mit népszavazásra lehetne kiíratni, hogy két hónapon keresztül mindennap be lehetne adni egyet. De nem, ezek csak pofáznak és jól elvannak. Pedig ezzel simán meg lehetne szorítani a fideszes disznó bandát, mert gyáva szar alakok lsd boltzár, netadó....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.08.04 17:21

Végre eljutottunk oda, hogy a lakosság egyre nagyobb részének az ingerküszöbét eléri, hogy a kormány Mészárosra és Orbán sleppjére költi az adófizetők pénzét. Közben pedig be akarják nekünk adni, hogy teljesen rendben van, hogy majd 20mFt volt egy lélegeztetőgép vagy az hogy az Audi Györi földvásárlással minden rendben volt és azt követő Adriai kurvás-kokos partinál a legnagyobb bűncselekmény Borkai megzsarolása volt a felvételekkel.
Az egészségügy meg azért kiemelt prioritás, mert aki egészséges az ha akar el tud menni dolgozni és akkor ki tud lépni a munkanélküliségből vagy javítani tud az anyagi lehetőségén. De ha valaki beteg akkor csak fuldoklik a nagy semmiben és olyan betegségben is meghallhat ami gyógyítható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

farnadij, 2020.08.04 16:57

Meglepett. Nem mintha nem lenne valóban nagyon súlyos itthon a korrupció és a szar egészségügy miatt a helyzet, de azért azt gondoltam, az ehhez kapcsolódó munkanélküliség, szegénység, no meg magától a járványtól való félelem hangsúlyosabb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html