Eddig összesen négy alkalommal indult büntetőeljárás iskolaőröket érintő bántalmazás miatt - tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kért tájékoztatás alapján. Múlt héten a Balassagyarmati Járásbíróság ítélt jogerősen egy év tíz hónap, két és fél évre felfüggesztett börtönbüntetésre egy 43 éves asszonyt, miután tavaly októberben rátámadt az iskolaőrre egy salgótarjáni iskolában.

A napilap úgy értesült, hogy egy intézményben azért indult belső vizsgálat, mert az iskolaőr túlságosan agresszíven lépett fel egy diákkal szemben. Az ORFK megerősítette, egy esetben valóban felmerült annak a gyanúja, hogy az iskolaőr hatáskörét túllépve intézkedett. A körülményeket az illetékes rendőrkapitányság büntetőeljárás keretein belül vizsgálja.

Kitértek arra is, hogy a március 8-tól elrendelt távoktatás idejére az iskolaőrök egy részét átvezényelték a rendőrkapitányságokra, ahol bűnmegelőzési feladatokkal bízták meg őket. Egyes iskolaőröket pedig másik oktatási intézménybe irányítottak, az ott szolgálatot teljesítő kollégáig mellé osztották be társiskolaőrként.