Itt az új lista! Ők a leggazdagabbak és a legbefolyásosabbak Magyarországon

Idén is Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója vezeti a magyarországi milliárdosokat felsoroló listát - derül ki a ma megjelent A 100 leggazdagabb 2020 című kiadványból.
Domokos László, 2020. június 12. péntek, 06:00
Fotó: Napi.hu

A koronavírussal együtt fellépő válság szele eddig éppen csak, hogy megcsapta a magyar gazdagokat. Az idén 19. alkalommal megjelent A  100 Leggazdagabb magyar című kiadvány számításai szerint ugyanis összvagyonuk 4568,1 milliárd forintra csökkent, ez 64,9 milliárddal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A friss vagyonértékelés még nem tartalmazhatja a 2020-ban várható visszaeséseket, hiszen ennek alapja a cégek és magánszemélyek 2019-es eredménye - az pedig kifejezetten jó esztendő volt.

De már figyelembe vegyék a pandémia következményeit - legalábbis a március és május között eltelt időszakra. A gazdasági hatások közül a nemzetközi és budapesti tőzsde árfolyamok zuhanása volt a legfeltűnőbb - így, és ezért csökkent több gazdag vagyona is.

Az élen idén is Csányi Sándor áll 310 milliárdos vagyonnal - ez 50 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly májusban. A második helyre Gattyán György jött föl 280 milliárdra becsült vagyonnal, amit az is indokolt, hogy az online iparágat egyáltalán nem érintette kedvezőtlenül a járvány, és az ezzel járó válság. Ezzel megelőzte Mészáros Lőrincet, aki ugyan tavaly is jelentős közbeszerzéseket tudott besöpörni, de a cégcsoport egyes részeit a padlóra küldte a járvány, vagyona így 270 milliárdra olvadt, a tavalyi 296 milliárd forintról.

Így fest a legmódosabb magyarok élmezőnye 2020-ban
SorrendNévVagyon (Mrd Ft)
1.Csányi Sándor310
2.Gattyán György280
3.Mészáros Lőrinc270
4.Felcsuti Zsolt187
5.Széles Gábor170
6.Veres Tibor160
7.Szíjj László120
8.Jellinek Dániel115
9.Kasza Lajos113
10.Bige László112
Forrás: A 100 leggazdagabb 2020

A hazai gazdagok élmezőnyében lényeges átrendeződés figyelhető meg. A ranglista negyedik helyére lépett elő Felcsuti Zsolt, az MPF ipari holding többségi tulajdonosa. Bekerült az első tízbe a hazai ingatlanfejlesztés új generációját képviselő Jellinek Dániel.

A 100 Leggazdagabb magyar idei kiadásában öt új név szerepel., Ketten az építőipart képviseli, egy-egy személy pedig az agráriumot, a pénzügyet és a kommunikációt képviselik. Vida József a pénzinézeti szektorban aratott sikereket, Rencsár Kálmán, és a Szeivolt család az építőipari megrendeléseknek köszönhetően került a leggazdagabbak listájára, az agráriumban jelentős szerepet játszó Kárpáti László pedig visszatérő, hiszen korábban már szerepelt a 100 leggazdagabb listáján.

Idén kilencedik alkalommal készült el a legbefolyásosabbak listáját. Ezt nem meglepő módon a kormányfő, Orbán Viktor vezeti, mögötte a második Csányi Sándor, a harmadik pedig Mészáros Lőrinc. A negyedik hely sem változott: ezt a jegybank elnöke Matolcsy György "bérelte ki". Pintér Sándor belügyminiszter egy helyet javítva a ötödik , Varga Mihály pénzügyminiszter a hatodik, Szíjjártó Péter külügyér pedig a hetedik. Rogán Antal két helyet csúszott vissza így lett a nyolcadik. Az első tízbe még a kormányfő két bizalmi embere Habony Árpád (9.) és Kubatov Gábor (10.) fért be.

A 100 leggazdagabb című kiadvány évente egyszer - májusban - jelenik meg. Első alkalommal 2002-ben jelent meg, akkor még a Magyar Hírlap kiadásában. A rangsort az első számtól kezdve Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa szerkeszti. A kiadványban található szócikkek a nyilvános adatbázisokban közölt adatokon alapulnak, amelyeket személyes kapcsolatfelvétel során megszerzett friss, az érintettektől származó autentikus információk egészítenek ki. A kiadvány kiadója 2019 óta a Perche Kft.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2020.06.13 08:25

jó ez a lista sok mindenre
végre beugrott a Kaszáról
a Kasza Bubu - egyik legjobb magyar szám

https://www.youtube.com/watch?v=bGaEyiSwz6w
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tamtam, 2020.06.12 13:02

Érdekes lista, sok szempontból. Porn ókirály első helyen, a fejlődés eredménye:) Csányi Sándort elfogadom , értelmes, és sok embernek ad munkát - kapitalizmus velejárója, hogy gazdagszik - . Mészáros Lőrinc csak akkor lenne elfogadható, ha ha sok ezer kis vállalkozó között lenne. Akkor viszont nem tartozna a leggazdagabbak közé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.06.12 11:25

Ezek közül akik a legelején vannak Gattyán az egyetlen, akinek a vagyona NER mentes.

Valaki pornókirálynak nevezte nemrég. És bár a bevételeinek nem kis részét képezi a sexipar, ennek ellenére az ő pénze a legkevésbé mocskos a listavezetők közül....XDDD

Megnyugtató érzés, hogy az Orbán családnak továbbra is jól megy. Jószágigazgató Jóbarát Lölő pénze ( illetve Viktorunk pénze ) kicsit megcsappant, de majd az adófizetők kipótolják és Récsől vagyona sem maradhat ennyi....XDDD

Ez megy Abszurdisztánban, a Kipcsak Törzsszövetség egyik tagjánál.....XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.06.12 10:49

"A 100 Leggazdagabb magyar idei kiadásában öt új név szerepel., Ketten az építőipart képviseli, egy-egy személy pedig az agráriumot,"
---------
Nocsak, nocsak.
2 ágazat, amelyikről mindig azt írják, hogy jajj, de nem megy, sírjunk értük össznépileg.
Tényleg, melyik szegmensben van a legtöbb támogatás?
-------------
A másik ami még kiderült számomra:
Csaányi és Gattyán Mészárosnál is okosabb, aki meg Cukorhegynél okosabb.
Mészáros okosabb Cukorhegynél , de nem okosabb Csaányinál és Gattyánnál.
Tehát a NER-nek tovább kell képeznie Mészárost, hogy Csaányinál és Gattyánná is okosabb legyen.
Szerintem sokat fogunk költeni idén az oktatásra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.06.12 08:23

Szélesen nem csodálkozom, stagnáló és regnáló állapotban van, nagyon öreg már, de a társai tolják még a szekerét. De nem kegyeltje Orbánnak, előrébb már nem tud lépni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html