Az EY várakozása szerint a magyar GDP az idén 2,2 százalékkal bővül, míg 2018-ig átlagosan két százalékos lehet az emelkedés - véli Havas István, az EY vezérigazgatója, aki a növekedés okai között a fogyasztói bizalom erősödését, a monetáris politikát, a közműdíjak csökkenését és a gazdaságélénkítő lépéseket említette.

A cég előrejelzése szerint az eurózóna is növekedszik, idén várhatóan 1 százalékkal, míg a GDP-növekedés mértéke 2018-ra várhatóan 1,7 százalékot ér el. A gyorsjelentés az egyes országok gazdaságának eltérő sebességű fellendülését mutatja előre, mely kedvező képet ad az eurózóna periféria országairól. A térségben ugyanis továbbra is folytatódik a gazdaság kiegyensúlyozása, és a munkaerő versenyképességének növekedése. Közöttük több ország, amelyek fájdalmas reformokat hajtottak végre, jelenleg a világkereskedelem felfutásának haszonélvezői.

A 2014-es bővülés alapját a 3,5 százalékkal növekvő export jelenti majd. A legnagyobb felfutás idén a kommunikációs szektorban várható, ahol 2 százalékos emelkedéssel számol a gyorsjelentés. Ezt követi a feldolgozóipar 1,9-es, majd a közműszolgáltatások 1,5-ös, és az építőipar 1,4 százalékos növekedése.

Az EY szerint az eurózóna teljesítményét három tényező ronthatja leginkább: a defláció veszélye, a tagállamok gazdasági teljesítménye közötti jelentős eltérések, valamint a tartósan magas munkanélküliség. Az előrejelzés szerint idén mindössze 12 százalékra mérséklődik az állástalanok aránya a valutaunióban, ez csökkenhet 11 százalékra 2018-ra.