Jelentősen nőtt Budapesten a kínai konténeráruk forgalma

A Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóság területén található három nagy konténerterminálnál jelentősen nőtt a Kínából érkező import konténeráruk forgalma, ugyanis idén az első tíz hónapban 2164 vonatszerelvényen majdnem 55 ezer nem uniós terméket tartalmazó konténer érkezett, míg az előző év azonos időszakában több mint 42 ezer konténert szállított 1803 vonat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
K. Kiss Gergely, 2017. december 1. péntek, 10:13
Fotó: Reuters

A forgalom növekedése a vámbevételeken is érzékelhető, a Dél-Budapesti Adó- és Vámigazgatóságnál - ahol a legtöbb Kínából érkező import konténerárut vámkezelik - 2016 októberéig majdnem 10 milliárd forint vámbevétel keletkezett, 2017-ben ez a szám több mint 15 milliárd forintra emelkedett.

Arról is beszámoltak, hogy idén májustól rendszeresen érkeznek közvetlen tehervonatok Kínából, Xian és Changsha városából. A Kínával való közvetlen vasúti összeköttetésnek köszönhetően november 27-én pedig elindult Magyarországról az első export irányvonat Changsha városába.

A konténerterminálok elsősorban a nagy európai kikötőkbe (például Hamburg, Koper, Pireusz) érkező árukat szállító úgynevezett irányvonatokat (nagy mennyiségű árut, több vasúti kocsin szállító közvetlen tehervonatokat) fogadják - olvasható a NAV közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.12.01 10:35

Hipp-hipp hurrá! hu rráááá
Éjjen és virágozzék a folytatjuk!
Éjjen és virágozzék az örök és megbonthatatlan szovjet-magyar barátság!
Örömmel tölti el a szívem, hogy Putyin elvtárs után hazánkba látogatott Li Ko-csiang elvtárs, a Kínai Kommunista Párt és az ifjúkommunista frakció tagja.
Érted ugye?
A 62 éves ifjú kommunistát fogadta az 54 éves fiatal demokrata.
Rohaggyak meg, ha jövőre ezek nem csinálnak VIT-et Világ Ifjúsági Találkozót.
És az a nem fiatal és nem demokrata Orbán komcsizik? haggyámá...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html