Minden hiába - újabb csúcsot döntött Magyarország

Decemberben már 6 ezer milliárd forint felett volt a készpénzállomány, pedig a jegybankot és a kormányt is idegesíti a készpénzmánia.
Csernátony Csaba, 2019. január 27. vasárnap, 11:15
Fotó: Shutterstock

A jelek szerint egyelőre sikertelenek a készpénz visszaszorítását célzó próbálkozások Magyarországon. Tavaly december végén ugyanis rekordszintre, 6117 milliárd forintra nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány. Ez 19 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten, novemberhez képest pedig 3,3 százalékos többletet jelent.

Fizetés, vásárlás, rezsi

A készpénzállomány évek óta lendületesen növekszik, ebben többek között szerepe van a tranzakciós illetéknek, a havonta két ingyenes készpénzfelvételnek, a feketegazdaságnak, valamint az alacsony kamatkörnyezetnek is.

Egy tavaly publikált jegybanki felmérés szerint az emberek 21 százaléka elsődlegesen készpénzben kapja meg rendszeres jövedelmét, a megkérdezettek 46 százaléka inkább készpénzzel fizet a mindennapos bevásárlásoknál, a háztartások 67 százaléka pedig azt mondta, legalább egy közüzemi számlát készpénzzel egyenlítenek ki.

Fellépnének ellene

Az óriási készpénzállomány a jegybankot is bosszantja. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke tavaly szeptemberben beszélt arról, hogy a jelentős készpénzállomány más megtakarítási formáktól veszi el a forrásokat. Az alelnök szerint, ha a készpénzállomány kevesebb mint felét 2300 milliárd forintot a lakosság állampapír-vásárlásra fordítaná, akkor lakosság kezében lévő 5100 milliárd forintos értékpapír-állomány mintegy 45 százalékkal ugrana meg.

A kormány sem örül a készpénzmániának. Varga Mihály pénzügyminiszter többször is jelezte, hogy változást szeretne elérni. Éppen ezért az állam több programmal is támogatja a készpénzkímélő fizetési módok terjedését, a pénzügyi tudatosság erősödését Magyarországon. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely pedig az egyik tavaly októberi kormányinfón a Napi.hu kérdésére reagálva többek között azt mondta, hogy a kormány olyan befektetési és megtakarítási formák támogatásával akarja elérni a készpénzállomány csökkentését, amelyek vonzók lehetnek a lakosságnak a készpénz tartásával szemben.

Intézkedések

Több intézkedésre is sor került az elmúlt időszakban a készpénz visszaszorítása érdekében. Például januártól a 20 ezer forint alatti átutalásoknál eltörölték a tranzakciós illetéket, de ezzel az a probléma, hogy a portfolio.hu összegzése szerint bankok között vannak, amelyek nem mérsékelték ennek megfelelően az díjaikat.

Szintén a készpénz visszaszorításában kaphat szerepet a tranzakciós illeték teljes eltörlése a lakossági utalásoknál, erre a hvg.hu szerint Varga Mihály tett utalást most januárban, konkrét időpontos azonban nem mondott. A tranzakció illetéke azonban költségvetési szempontból nem mellékes, ugyanis 2019-es büdzsében több mint 228 milliárdos bevétellel szerepel.

A készpénz visszaszorítását segítheti az azonnali átutalási rendszer, amelynek eredményeként júliustól maximum 5 másodpercen belül célba érnek a 10 millió forint alatti lakossági átutalások. Ezzel párhuzamosan bevezetik az úgynevezett fizetési kérelmet, amely a készpénzhasználatban lényeges szerepet betöltő sárga csekkek ellenfele lehet. (Az azonnali átutalási rendszerről és a fizetései kérelemről itt olvashat részletesen.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2019.01.30 14:05

@Warlock: Régi fórumtársunk is visszaérkezett külhonból. Jó lesz a fórum megint :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.01.30 13:59

@europeer:
Ezeket nektek csináljuk, hogy jó legyen a vérnyomásotok...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2019.01.30 12:35

@pro libertate: Óóóóó anyám neeeee.... óóóó anyám neeeee.... Csak ezt ne...

Tisztelt Fidesz Pártközpont, Bértroll Osztály!

A Magyar Polgárok védelmében, ezúton kérem Önöket, hogy az inverz ügynöközést fejezzék be. 10% alatt az ellenzék teljes támogatottsága, semmi szükség a további lejáratásukra, semmiféle veszélyt nem jelentenek a "nagy többséggel megválasztott" (sic!), "demokratikus" (sic!) hatalomra. Könyörögve kérjük, a zana, rotaryfun, proli bertate, flydomi, krax stb. ügynökeik megbízatását vonják vissza, nincs már funkciójuk az Önök szolgálatában, a 2022-es 4/5 biztosított nélkülük is. A Magyar polgárok elmeállapota érdekében, könyörögve kérem... mi vagyunk az ország termelő ereje... ha kicsinálnak minket, nem lesz aki megtermeli a pénzt, amit Lőrinc el tud lopni.... Közös az érdek!

Köszönettel:
W
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2019.01.30 12:28

"ebben többek között szerepe van a tranzakciós illetéknek, a havonta két ingyenes készpénzfelvételnek, a feketegazdaságnak, valamint az alacsony kamatkörnyezetnek is" de mindenekelőtt a fideszbűnözőknek...
(O1G a tranzakciós illetékről: "nincs semmiféle áthárítás" - hát akkor? :D)

9. éve látjuk, hogyan épül a bűnözők és élősködők rendszere Magyarországon. Az állami vállalatoktól a nemzeti bankig mindenütt köztörvényes fideszbűnözők fosztogatnak. Tényleg azt hiszi valaki, hogy voldemort, miután kézhez vette a 45 %-nyi "alkotmányos költséget", majd szalad a bankba és beteszi a számlájára? :D Abban az országban, ahol a tolvaj rezsim sincs tisztában a közpénz fogalmával?

Ugye, a valódi kormányzati szándék is egyértelmű? Orbánék már több kísérletet is tettek az általuk kilopott, fekete pénzek visszacsatornázására. A legemlékezetesebb talán a Stabilitás Megtakarítási Számla: a munkavállaló adózzon, a fidesztolvajt pedig senki ne vonhassa felelősségre...
A legújabb fehérítő csatorna o1g adománykérő levele...

Ez a 6000 milliárd persze csak a jéghegy csúcsa. Az igazi nagyágyúk nem vacakolnak kp-vel, hazai bankokkkal, kiépítették már a nemzetközi bűnözői kapcsolataikat (lásd pl. a a Gaith Pharaon sztorit...).

Vélhetőleg már megvan az ellenszer: adatokat eltitkolni, Sorost emlegetni. A szerencsétlen Matolcsynak legalábbis más még nem jutott eszébe... :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.01.28 15:22

Érdekes, az alábbiak nem idegesítik a kormányt:
- az egészségügyben tömegével pusztulnak az emberek a fertőzések miatt
- a kórházakban rászakad a plafon a betegekre
- a kórházi koszt egy hányadék
- az oktatás egy rakás gané, a PISA felmérések szégyenei vagyunk
- az EU legcsóribb polgára a magyar
- minden nemzetközi eredményünk és megítélésünk a béka segge alatt van
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html