Ki jár jól a nyugdíjasok pénzével? Folyik az osztozkodás

A nyugdíjas-szövetkezetek egy része rosszul járna azzal, ha a parlamentnek benyújtott törvényjavaslatot elfogadva köteleznék ezeket a szervezeteket, hogy árbevételük 85 százalékát osszák fel a tagjaik között. Másik részük nyerne a dolgon.
Komócsin Sándor, 2018. március 13. kedd, 08:52
Fotó: Shutterstock

Ellehetetlenítené a frissen alakult nyugdíjas-szövetkezetek munkáját, ha az Országgyűlés elfogadná azt a javaslatot, amelynek értelmében köteleznék ezeket a szervezeteket arra, hogy árbevételük 85 százalékát osszák fel tagjaik között - mondta a Magyar Nemzetnek Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének vezetője.

A frissen alakult szövetkezeteknek induló vállalkozásként sok kiadásuk van és még nincs rutinjuk az adminisztrációban, például a bérszámfejtésben. Részben ez indokolja, hogy jobbnak tartanák, ha továbbra is csak bevételük 70 százalékát osztanák szét. A maradék 30 százalékból részben programokat szerveznek a tagjaiknak, részben fedezik a működési költségeiket.

A szövetségi vezető szerint azok a nyugdíjas-szövetkezetek járnának jól a 85 százalékos szabállyal, amelyeknek már van működési rutinjuk. Ilyenek az iskolaszövetkezetek keretében alakult szervezetek. Hogy, hogy nem a változtatás esetén előnyös helyzetbe kerülő diákszövetkezetek központi szervezetét, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetséget a Fideszhez közel állónak tartott Fiák István vezeti.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK