Kiderült, hogy mit vesznek a magyarok a boltokban

Az előző hónaphoz képest 1 százalékkal nőtt, tavaly szeptemberhez mérten 2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma - adta hírül a KSH.
Domokos László, 2020. november 5. csütörtök, 09:01
Fotó: Shutterstock

Idén szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,6, naptárhatástól megtisztítva 2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest - közölte a hivatal.

Eszerint 2020. szeptemberben, az előző évihez viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 2 százalékkal csökkent.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,2, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,6 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer kiskereskedelem forgalma összességében 3,8 százalékkal kisebb lett. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (5,2 százalék) és az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (0,7 százalék) nőttek, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (-8 százalék), a bútor-, műszakicikk-, illetve a textil-, ruházati és lábbeli- (egyaránt -21 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (-23 százalék) csökkentek az eladások.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 33 százalékkal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 9,8 százalékkal kisebb lett.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 1 százalékkal nőttek.

Az idei kilencedik hónapban:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1043 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Így 2020. január-szeptemberben, az előző évihez képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 0,5 százalékkal emelkedett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,1 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.11.05 16:28

Akinek esze van az most piákat vásárol, mert egyrészt nem szöktek az áraik a csillagos egekbe, de ami még ennél is fontosabb - az alkohol dezinficiál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html