Koronavírus: megvannak az újabb kivételek

A lengyelek és a szlovákok is beléphetnek szeptember elseje után Magyarországra negatív koronavírusteszttel - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfő este Facebook-oldalán az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2020. augusztus 31. hétfő, 22:41
Fotó: Getty Images

Szijjártó Péter kiemelte: a visegrádi országok (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) kifejezetten sikeresen - és egymással szoros együttműködésben - védekeztek a koronavírus első hullámával szemben. Hétfőn többször egyeztettek személyesen Bledben, majd telefonon az éjféltől életbe lépő újabb, a védekezést szolgáló magyar intézkedésekről.

Mindezek alapján az a döntés született, hogy a "cseh példát" kiterjesztik az egész V4-re. Így a magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy - öt napnál nem régebbi - negatív teszttel bejöhetnek Magyarországra, míg a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően - írta a miniszter.

Korábban közölte Szijjártó Péter, hogy Bledben Andrej Babis cseh miniszterelnök azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy azok a cseh állampolgárok, akik szeptemberre már lefoglalták magyarországi szállásukat, továbbra is beutazhassanak Magyarországra. Az új szabályozás kitárgyalása során a biztonsági garanciákat megkapták, így öt napnál nem régebbi negatív teszteredmény esetén keddtől is beengedik azokat a cseh állampolgárokat, akik már korábban szállást foglaltak maguknak Magyarországon - tette hozzá.

Kedden, szeptember elsején lépnek hatályba a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorított határvédelmi intézkedések Magyarországon. Ideiglenesen a teljes belső határon visszaáll a határellenőrzés.

A múlt hét pénteken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is bejelentette, hogy külföldi teszteket nem fogad el a kormány: csak Magyarországon, igazolt körülmények között levett laborvizsgálatokat vesznek figyelembe.

A pénteki bejelentés fényében jelentenek kivételt a fent említett országok állampolgáraira vonatkozó szabályok.

Miután a kormány nem egyeztetett egyetlen tagállammal sem és a határzárra vonatkozó döntés váratlanul érte őket, Brüsszelben és Németországban is nemtetszést váltott ki a magyar kormányzati döntés.

HOZZÁSZÓLÁSOK