Vigyázat: kamu koronavírus tesztekre figyelmeztet a hatóság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) panaszeljárása nyomán észlelte, hogy a tesztkoronavirus.hu weboldal valószínűsíthetően azt a benyomást keltette a fogyasztókban, hogy a Covid-19 antitest teszt készlet terméke jogszerűen forgalmazható. Valószínűsíthető, hogy hazánkban nincs forgalomban olyan önellenőrzési célú koronavírus gyorsteszt, aminek meglenne a a megfelelő engedélye.
Rácz Gergő, 2020. július 22. szerda, 13:32
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Amennyiben egy gyorstesztet a csomagolása, illetve használati útmutatója alapján önellenőrzési célra - azaz otthoni felhasználásra - szánnak, akkor az irányadó jogszabályok alapján gyártójának a forgalomba hozatal előtt tanúsíttatnia kell az arra kijelölt, bejelentett szervezettel - közölte a GVH.

Figyelemmel arra, hogy ennek az eljárásnak a legrövidebb időtartama 6 hónap, valószínűsíthető, hogy hazánkban nincs forgalomban olyan önellenőrzési célú koronavírus gyorsteszt, amely ilyen tanúsítvánnyal rendelkezne. Tanúsított termékek esetében a CE jelölés mellett fel kell tüntetni azt a négyjegyű számot is, mely a tanúsító szervezet azonosítására szolgál.

Továbbá az ilyen, gyógyászati segédeszköznek minősülő termékek kizárólag szolgáltatói engedéllyel rendelkező szaküzletekben vagy patikákban forgalmazhatók; egyéb üzletekben, webáruházakban nem.

A professzionális használatra szánt tesztek csomagolásából, használati útmutatójából és a terméket népszerűsítő leírásból egyértelműen látszódnia kell, hogy a termék szakmai felhasználónak készült. Ezért jogsértő az is, ha egy kereskedő professzionális tesztet laikus végfelhasználók részére, otthoni felhasználásra hirdet.

A honlap emellett megkérdőjelezhető információkat közölt a termék megbízhatóságáról is (pl. "megbízhatósága 99,6 százalék").

Bár a honlap 2020. július eleje óta nem elérhető, a GVH összeszedte a jövőre nézve a legfontosabb óvintézkedéseket:

  • nézze meg, milyen adatok szerepelnek rajta a működtetővel kapcsolatban (valós-e a cég);
  • gyanús lehet, ha nincs az oldalon semmilyen dokumentáció a termékre vonatkozóan, illetve minőségi jelzést pl. CE jelölést tartalmazó dokumentum jelenik meg, azonban a dokumentum nem olvasható, vagy a gyártó/képviselő adatai nem azonosíthatóak;
  • olvassa el az ÁSZF-et: aggályos, ha az oldalon nem talál ilyen dokumentumot; 
  • tárolja el a vállalkozással folytatott levelezést, készítsen képernyőmentéseket a folyamatról;
  • ellenőrizze az oldallal kapcsolatos fogyasztói véleményeket, tájékozódjon;
  • a jelentős árkedvezményt kínáló akciók esetében tartsa szem előtt, hogy így csak akkor hirdethető egy termék, ha az eredetiként feltüntetett ár korábban valóban alkalmazott ár volt - ilyen a piacon újonnan megjelenő tesztek esetében valószínűsíthetően nem lehetett;
  • tekintse át a szállítási feltételeket, a kiszállítás költségét, a házhozszállítások esetében is érvényesülniük kell a jogszabályoknak, így például a 14 napos elállás jognak.

HOZZÁSZÓLÁSOK