Lehet, hogy nem kell az oroszok pénze Paksra?

Ötvenmilliárd forint megy a déli határvédelmére, indulhat paksi hitel lehívása – jelentette be Lázár János miniszterelnökségi miniszter a kormányinfón.
Napi.hu, 2016. november 24. csütörtök, 14:53
Fotó: Napi.hu

Újabb 53 milliárd forintot fizetett ki a kormány a költségvetésből, erről a szerdai ülésen döntöttek. Az 53 milliárdos plusz pénzből a déli határ infrastruktúráját (utakat) fejlesztik, illetve az ott szolgáló rendőrök felszerelésére jut. Az elmúlt két évben összesen 153 milliárd forint ment a déli határ védelmére, ami könnyen 200 milliárd forint lehet.

Paks 2 kapcsán elmondta: hamarosan (decemberben) lezárul a tiltott állami támogatás vizsgálata. Ezt követően kezdődhet a 10 milliárd eurós orosz hitel lehívása. Megvizsgálják, hogy az orosz hitel pénzügyi kondícióit, fönntartva a jogot, ha ennél kedvezőbb finanszírozási forrást találnak, akkor az orosz hitelt előtörlesszék. A lehetséges kedvezőbb pénzügyi források föltárása ezt követően kezdődik.

Az orosz hitel 55 százalékát az uniós közbeszerzési eljárások szerint kell elkölteni, 45 százalékát pedig "nem". Lázár szerint Paks 2 területén már 2017-2018-ban "érdemi építkezések" kezdődhetnek - ezt Ausztria által tervezett bírósági eljárás sem halasztja - tette hozzá a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.11.24 16:46

Dakota_Summer kicsihazudós kormánykommentelő, mit szólsz ehhez?
2 napja hazudtad, hogy nincs ilyen hitel.
Bármit hazudik Orbán, rekordszintre vitte az államadósságot. Több mint 26 000 mrd.
Mitől emelkedik folyton, ha azt hazudja, csökkentette?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html