Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Drasztikus változásra nincs szükség a gazdaságpolitikában, hiszen a világgazdasági környezet sem változott meg az elmúlt hónapokban - idézi a Magyar Bankszövetség elnökének az InfoRádió Aréna című műsorában elhangzott szavait a Portfolio.hu. Idén 4,5, jövőre 3,5, 2020-ban 3 százalék körüli növekedést vár. A bankszövetség elnöke szerint a versenyképesség lesz a gazdaságpolitika egyik súlypontja, amelyet támogatniuk kell a bankoknak.

Patai szerint a világban pénzbőség van, ami a következő másfél-két évben várhatóan fennmarad, így Magyarországnak egy-másfél éve van arra, hogy fenntartsa az olcsó pénz politikáját. Ezt az időszakot ki kell használni a következő 5-10 év befektetési elképzeléseinek megvalósítására.

Kiemelkedően nyereséges év volt a tavalyi

A tavalyi  és Patai szerint kiemelkedően nyereséges év volt, idén körülbelül feleződni fog ez a nyereség, ami egyszeri tételeknek, céltartalék visszaírásoknak volt köszönhető. A magyar bankszektor egy jó évben 300-350 milliárd forintos adózott nyereséget tud elérni. A szektor idén kerülhet vissza a normális pályára.

A bankelnök beszélt arról is, hogy a lakossági lakáshitelek volumene 10 éve 7 ezer milliárd forint volt, ez most kicsit több mint 5 ezer milliárd forint. Jelenleg a lakosság több betéttel rendelkezik, mint amennyi hitelt vesz fel. Patai szerint a forrás oldalon az állampapír-piac nagyon komoly versenytárs, melnyek következtében a lakosság sokkal nagyobb arányban vesz állampapírt, mint korábban. Ezt helyes lépésnek tartotta. Bár a betétek iránti kereslet csökkent, a bankár szerint forráshiányra a következő 5-7 évben nem kell számítani.

A digitalizáció nagy kihívás

A digitalizáció a bankszektor számára egy hatalmas kihívást, megújulást jelent. Patai szerint általános, valós veszély, hogy a bankrendszer szerepét át fogják venni új szereplők, például fizetési szolgáltatók. Ugyanakkor úgy vélte, a bankok meg fogják tanulni, hogy az új technológiákat hogyan kell használni, így a bankok komoly integrációra készülhetnek a fintech cégekkel.

Képünk forrása: MTI Fotó/Kovács Attila