"Majdnem mind a Fideszre szavaznak" - íme, az emberek véleménye a határon túli választókról

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából közvéleménykutatásban vizsgálta a magyar választókorúak határontúli magyarok különböző jogaival kapcsolatos véleményeit. Kiderült, hogy a többség nem támogatja a határon túli magyarok szavazati jogát.
K. Kiss Gergely, 2017. augusztus 20. vasárnap, 13:40
Fotó: Napi.hu

Az augusztus 10 és 12 között, 1002 fő megkérdezésével készített reprezentatív kutatás szerint a megkérdezettek kétharmada helyesnek tartja, hogy a határon túli magyarok kérhetik a magyar állampolgárságot. Leginkább a Fidesz szavazók (82 százalék), és a bizonytalanok (66 százalék), illetve a Jobbik szavazók (63 százalék), legkevésbé az MSZP szavazók (33 százalék) tartják helyesnek.

Azonban a többség azzal már nem ért egyet, hogy milliárdokkal támogatja a magyar kormány a külhoni magyarokat (53 százalék), illetve azzal sem, hogy szavazati jogot kaptak (57 százalék), hogy különböző szociális ellátásra jogosultak (60 százalék) Magyarországon, és azzal különösen nem, hogy különböző a határon túli és a kivándorolt magyarok szavazáshoz való hozzáférése (77 százalék), valamint azzal sem, hogy milliárdos összeg megy a székelyföldi labdarúgó akadémiára (82 százalék).

Viszont semelyik vizsgált társadalmi csoport sem ért egyet azzal, hogy a kettős állampolgárok és a külföldön élő magyarok szavazáshoz való hozzáférése között nagy a különbség, és azzal sem, hogy milliárdos összeg megy a székelyföldi labdarúgó akadémiának. Ezekkkel a Fidesz szavazók kétharmada (61 és 63 százalék) nem ért egyet, az MSZP, Jobbik, és a bizonytalan szavazók körében 95 és 80 százalék közötti az egyet-nem-értők aránya.

A válaszadók többsége (56 százalék) úgy tudja, hogy a határon túli magyarok elsöprő többsége a Fideszre szavaz. A megkérdezettek mindössze 3 százaléka válaszolt mást, mint a Fidesz, és 40 százalékuk nem tudott válaszolni érdemben a kérdésre.

Miért van rájuk szüksége a kormánypártnak?

Tíz megkérdezettből ketten (18 százalék) tartják helyesnek, hogy a határon túli magyaroknak van szavazati joga, azt is figyelembe véve, hogy nem Magyarországon fizetnek adót. Azok körében, akik helyeslik a kettős állampolgárok szavazati jogát, nagyjából felük tartja helyesnek, és felük helyteleníti ezt is figyelembe véve (44 százalék, 46 ellenében). A Fidesz szavazók és a bizonytalanok is hasonlóan megosztottak a kérdésben, azonban az MSZP és a Jobbik szavazók többsége (87 és 57 százalék) nem tartja helyesnek.

A különböző juttatások közül, a válaszadók többsége egyedül azt támogatja szűken (55 százalék 40 százalék ellenében), hogy határontúli magyarok a hazai egyészségügyi ellátásokhoz férjenek hozzá. A többi szolgáltatáshoz, az utazási kedvezményekhez, szociális támogatásokhoz, GYES/GYED-hez, nyugdíjhoz való hozzáférést semelyik vizsgált társadalmi csoport sem támogatja.

A megkérdezettek több mint fele (55 százalék) szerint a határon túliak elsősorban a szavazataik miatt fontosak a kormánynak, és mindössze negyedük (27 százalék) szerint azért, mert felelősséget érez irántuk. Ebben a kérdésben csak a Fidesz szavazók gondolkodnak másként, ott fordított az arány, több mint felük (57 százalék) szerint a felelősségvállalás az elsődleges ok, és negyedük (23 százalék) szerint a szavazatok maximalizálása az ok. Azonban, a Jobbik és az MSZP szavazók háromnegyede (77 és 74 százalék) szerint az elsődleges cél a szavazatmaximalizálás, és tízből mindössze egy válaszadó (10 és 11 százalék) szerint a felelősségvállalás. Hasonlóan látják a bizonytalanok is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.08.21 14:45

1920 elött minden erdélyi monarchia állampolgár volt, benne egy tucat különböző nemzetiségi, hogy lehet köztük megalapozottan differenciálni, ki lehet leszármazottaik közt magyar állampolgár és ki nem, tehát tudománytalan az egész még vérségi alapon is, m ásrészt azzal, hogy kilóra megvéve beválasztanak csak a hazai magyarság megosztottságába szólnak bele , adózás csak másodlagos szempont, ettől függetlenül gondokodnak a külhoni magyarok rohamos csökkenéséről, inkább ezzel kéne foglalkozniuk, hogy ne így legyen, de erről csak a külhon romák gondoskodnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.08.21 14:18

@Bahnsteig_Eins:
Akinek 90% zsé van a vérében mint neked inkább ne zsézzen, most dudolhatod a himnuszod, egy vérből vagyunk.... na nem velem.
Amúgy a határon túliak szavazása erkölcstelen, meg ellenkezik a trianoni szerződéssel is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.21 14:11

@gyurta: melyik repedtsarkú felmenődről beszélsz? Amelyik a kukában hagyott, mert tudta hogy belterjesként féleszű fogyatékkal élő leszel?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.08.21 13:41

@Bahnsteig_Eins:
Na te zsézel, éppen te, akinek repedt felmenői több generáción keresztül értettek a könnyű ruhabeszerzéshez, te zsé vagy a négyzeten!

Hahahahahaha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.08.21 13:38

@krix2:
Persze megtagadta, csakhogy nem igaz!
Ne szavazhassanak a magyar választói rendszerben, ehhez nekik semmi közük.
A sumák Fidesz őket használja a fejükön taposva akar hatalmon maradni.
Mocskos hazaáruló Fidesz.
Te meg egy szellemi rokkant bugyuta Fidesz rabszolga!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html