Megszűnhet az osztatlan közös tulajdon - kész a kormány javaslata

Elkészült az osztatlan közös tulajdon felszámolását célzó törvényjavaslat - jelentette ki az agrárminiszter, aki szerint ennek elfogadása az őszi törvénykezési időszak meghatározó eleme lesz.
K. Kiss Gergely, 2018. szeptember 3. hétfő, 22:08
Fotó: Shutterstock

Nagy István az Inforádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a probléma több mint egymillió hektár termőföldet és 3,5 millió embert érint. Mi több, az erdőterületek esetében még kiterjedtebb a jelentősége. Ugyanakkor folyamatosan növekszik e birtokstruktúra aránya, a halálozások utáni hagyatéki döntések eredményeként.

Szerinte az osztatlan közös tulajdon gúzsba köti a magyar mezőgazdaságot és a versenyképesség szempontjából elengedhetetlen a megszüntetése. Elárulta, hogy a tervezet lényegi eleme, hogy az államnak kellene vásárlóként fellépnie. Ez úgy nézne ki, hogy az olyan birtokok esetében, ahol a tulajdonos nem jelentkezik/nem elérhető, az állam megvenné a földeket, majd egy "egészséges" birtokméret kialakítását követően továbbértékesítené azokat.

Nagy István beszélt arról is, hogy a gazdáknak a kereskedelemben termelődő haszon visszaosztásából is részesülniük kellene.
A magyar gazdaság egyik legnagyobb sebezhetőségének nevezte, hogy a piac, vagyis a kiskereskedelmi üzletek nincsenek magyar kézben - írja az Infostart.hu.

Egy közösségi feldolgozó-üzem felépítése jelenthetne megoldást a szabolcsi alma felvásárlásának ügyére
- jelentette ki az agrárminiszter. Legalább akkora üzemre lenne szükség, hogy ármeghatározó tényező tudjon lenni. Úgy vélte: így elérhető, hogy a feldolgozók ne tudjanak összefogni a gazdák kárára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Linnax, 2018.09.04 18:02

Miket ki nem találnak, csak hogy a főfidesznyikek újabb birtokokat vehessenek! Még arra is kiterjedt a figyelmük, hogy "egybeföldek" legyenek. Ügyes!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

senki00, 2018.09.04 10:22

Azaz államosítani akarják a magán földeket, majd újra elosztani (és kiknek akarják átadni van rá néhány saját ötletem).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html