Mindenkire vonatkozó áremelés jöhet - sokan kiakadtak

Elég sok indulatot vált ki a kérdés: kell-e kötelező szervizdíj a vendéglátóhelyeken.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 30. kedd, 11:31
Fotó: Napi.hu

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének javaslata szerint 8-15 százalékos kötelező szervizdíj jönne a vendéglátóhelyeken. A szakmai szervezet szerint erre azért lenne szükség, mert így könnyebben tudnák megtartani az egyre inkább külföldre kacsintgató munkaerőt az iparági cégek.

A javaslat szerint a szervizdíj felosztását a tulajdonos, üzemeltető, az ott dolgozók bevonásával, közösen határozza meg. Az üzlet belső megállapodásától függően ebből a felszolgálók mellett a konyhai segédszemélyzet is részesülhet, mindenki, aki a munkájával hozzájárul ahhoz, hogy a vendég minőségi kiszolgálást kapjon.

A szövetség szerint az intézkedés mellett szól az is, hogy az éttermek jelentős hányada - nagyobb részt Budapesten - jelenleg is alkalmazza a szervizdíjat.

A javaslat nagy vitákat váltott ki, még a szakmán belül is megoszlottak a vélemények, volt, aki támogatta, volt, aki nem. Egyesek szerint ugyanis a kötelező szervizdíj nem lenne más, mint egyszeri kötelező áremelés, így a további áfacsökkentés jobb megoldás lenne. Más ugyanakkor állítja: a szervizdíj kizárólag a dolgozók, a magasabb hozzáadott értékű munkájának díjazását célozná, nem pedig a borravaló kiváltását.

Mi pedig olvasóinkhoz fordultunk, hogy kinek, mi a véleménye az ügyben. Először az utca emberét kérdeztük meg, az erről készült videónkat itt tekintheti meg:

A kérdést, miszerint mi a véleménye olvasóinknak a tervezettről, feltettük a Facebook-oldalunkon is. Bár a felmérés természetesen nem reprezentatív, sokatmondó, hogy válaszadóink 82 százaléka arra a válaszlehetőségre kattintott, hogy ő maga akarja eldönteni, mikor, mennyit adnak a kiszolgáló személyzetnek.

Tizenöt százalék mondta azt, hogy támogatja az ötletet, de akkor a vendéglátósok mondjanak le a borravalóról, míg mindössze 3 százalék kattintott arra, hogy örülne a szervizdíj bevezetésének, ami mellett még borravalót is adna.

Az olvasóink hozzáállása a kommentekből is látszik, Gabriella például azt írta, hogy "nekem ne tegyék kötelezővé mikor adok és mennyit", akivel Joli is egyetértett. Ő csak annyit írt, hogy "Szervizdíj : borravaló".

Csaba a videó egyik megszólalójához hasonlóan attól fél, hogy ezáltal csak a vendéglátóhelyek forgalma csökkenne. "Többet akkor sem költök... max kevesebbszer megyek..." Erzsébet pedig a nyugdíjasok felől közelítette meg a kérdést: "azt hiszem kisnyugdíjas eddig se tudott vendéglőbe menni eztán se fog".

Attila szerint nem a vendégeken kellene behajtani a plusz költségeket, így feltette a viszonylag egyszerű kérdést: "Nem kaphatnának rendes fizetést!?"

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2017.05.31 04:44

Ismertem par vendeglatost... ott is csak megy a siras ezerrel, nehogy a melosknak tobbet kelljen fizetni, de a tulajok nagyon szepen megelnek. Nyilvan van par fos etterem, en is jartam par ilyen helyen, az jobb is ha bezar, maradjanak meg a normalisak. Ujpesten a Kulvarosi Kavehazat tudom ajanlani mindenkinek, de legutobb mikor otthon jartunk, a Fanyuvo ( Vaci ut ) volt nagyon kellemes meglepetes.
A Leroy -ban ( Westend ) viszont mar akkor bevezettek ezt a szervizdijas baromsagot.... hat olyan is volt a kiszolgalas, ugyhogy az volt az utolso alkalom hogy ott ettunk, pedig regen rendszeres vendeguk voltam.

Mellesleg Angliaban nem kotelezo kifizetni a szerviz dijat, hiaba irjak ra az etlapra is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.05.30 21:00

A sok "éhes" kocsmáros kiüldözte maga mellől a szakácsokat pincéreket. Ezzel a vendégeket is sikerülni fog :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2017.05.30 20:00

Mert az ugye nem jó ha kiírják az étlapra hogy valami mondjuk 115 ft...
most majd azt irják ki hogy 100 ft meg 15 ft szervízdij..

Mellesleg a szép kártya és a pénztárgép miatt nincs fekete pénz adózni kell minden után..
vagyis döglődnek és nyafognak a vendéglátósók, jövőre még az áfa is lemegy 5% ra (+4% egyéb biszbasz járulékra)
az sem lesz elég neki, megy a hiszti..

Emeljenek árat oszt irják ki az étlapra hogy mennyi az annyi így leadózva fehéren... max nem eszünk..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2017.05.30 18:38

Nem mindenkire, hanem azokra, akik ott költenek. Én nem.
Ennek ellenére azt mondom, hogy a tetves magyar politikus menjen már a büdös picsába.
REZSIDRÁGÍTÁS!
A hazug tetves fidesz megint árat emel a népnek.
SZAVAZZ AZ ÁRDRÁGÍTÓ TETVES FIDESZ ELLEN!
A fidesz nem fiatal és nem demokrata. Hazug pártnév. És kommunista.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

konrada, 2017.05.30 13:55

Az árképzés a vendéglátós magánügye! Eddig is úgy állapították meg, hogy abban benne legyen a kiszolgálás költsége.
Ha valemely szolgáltató úgy gondolja, hogy úgy kell neki versenyelőnyt kicsikarnia, hogy nem a valós árat írja ki az étlapra, hanem annál 10-15%-kal alacsonyabbat, és rászámolja a szervizdíjat, ezt eddig is megtehette, legfeljebb a vendégek nem nagyon honorálták érte.
Miért kéne a többiek - és köztük a vendégek - életét bonyolítani egy ilyen plusz számolással??
Ha enélkül nem tud versenyképes lenni, annyi szép szakma van még a világban....

(Egyébként meg: a fizetések, és vele az árak emelkedtek a vendéglátásban is.
...és azt is megértem, hogy azokban a kajagyárakban, ahol nincs borravaló, ott nem képesek versenyképes fizetést nyújtani. ...de mégis: hagy döntsem el én a fogyasztó, hogy adok-e többet, mint a kiírt ár, mert esetleg a kedvenc kisvendéglőmben sokkal személyesebb, jobb kiszolgálást kapok, mint azokban a kajagyárakban, ahol az étkeztetés csak része az üzemnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html