A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közli az ipari termelés szeptemberi alakulásának második becslését, és a mezőgazdasági termelői árak szeptemberi alakulását. Az ipari termelés volumene szeptemberben 3,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adat megegyezett a kiigazítatlan indexszel.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben 3,0 százalékkal csökkent. A termelés volumene az első kilenc hónapban 1,5 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

Kedden jelenik meg a GDP harmadik negyedéves adatának első becslése. A bruttó hazai termék volumene 2,6 százalékkal nőtt a második negyedévben a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 1,8 százalékkal, az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal emelkedett. Elemzők szerint a harmadik negyedéves GDP alakulására kihatott az ipar vártnál gyengébb teljesítménye, így a második negyedévesnél alacsonyabb lehetett a növekedés üteme.

Szintén kedden közli a KSH a szeptemberi építőipari termelésre vonatkozó statisztikát. Augusztusban lassult az építőipar visszaesése: az építőipari termelés 9,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest, ami ebben az évben a legkisebb visszaesés, és jóval mérsékeltebb az előző havi 17,6 százaléknál.

Az előző hónaphoz képest az építőipar termelése augusztusban 4,6 százalékkal nőtt, miután júliusban még 3,2 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene augusztus végén 18,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist.