Mit várhatunk a jövő héten?

A jegybank kamatmeghatározó ülése és frissített inflációs előrejelzése lehet a piaci figyelem középpontjában a jövő héten, a KSH pedig munkanélküliségi és külkereskedelmi adatokat közöl - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. március 25. vasárnap, 08:43
Fotó: Shutterstock

Kedden tartja márciusi kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők nem várnak változást sem az irányadó kamatokban, sem a nem-konvencionális eszköztárban, mint ahogy az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon a testület. A jegybanki alapkamat 0,9 százalékon áll 2016. május 25. óta. A februári ülés után kiadott jegyzőkönyvben a jegybank megerősítette, hogy továbbra is elkötelezett a laza monetáris politika fenntartása mellett, és az inflációs cél fenntartható elérését továbbra is 2019 közepére várja.

A befektetők figyelme az MNB inflációs jelentésére irányulhat, amelynek fő - az infláció és a GDP alakulására vonatkozó - számait közvetlenül a kamatdöntő ülés után közli a jegybank, a részletes jelentés pedig csütörtökön jelenik meg.

Szerdán munkaerőpiaci adatokat közöl a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2017. december-2018. februári időszakra vonatkozóan. Az előző, 2017. november-2018. januári időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 436 ezer volt, 35 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,2 százalékponttal 68,7 százalékra emelkedett. Ugyanebben az időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 24 ezerrel, 174 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 3,8 százalékra csökkent.

Csütörtökön közli a KSH a januári végleges külkereskedelmi adatokat, valamint az ipari termelői árak februári alakulását.

A hónap elején közölt első becslés alapján januárban a kivitel euróban számolt értéke 10,1 százalékkal, az importé 9,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a külkereskedelmi többlet 113 millió euróval 676 millió euróra nőtt. Az export értéke két hónap megszakítás után emelkedett ismét 10 százaléknál nagyobb ütemben, amire a múlt évben csak háromszor volt példa. Az export növekedési üteme 13 hónap szünet után másodszor volt nagyobb az importénál. Az előző havihoz viszonyítva az export 1,002 milliárd euróval (13,4 százalékkal), az import 839 millió euróval (12,1 százalékkal) nőtt.

Az ipari termelői árak emelkedése januárban tovább lassult, az árak átlagosan 3,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami tavaly augusztus óta a legalacsonyabb növekedés, és 0,6 százalékponttal alacsonyabb a decemberinél. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékos volt a termelői árak januári növekedése. Az ipar belföldi értékesítési árai januárban 3,5 százalékkal nőttek, a forintban mért exportárak 3,2 százalékkal haladták meg a tavaly januáriakat.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK