Moszkvai magyar ingatlanbotrány nyomasztja Szijjártót

Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár szerint a moszkvai kereskedelmi kirendeltség ügye lejárathatja Magyarországot komoly partnere, Oroszország előtt.
MTI, 2013. január 9. szerda, 09:04
Fotó: Napi.hu

Szijjártó Péter fontosnak tartja, hogy mindent kiderítsenek a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása ügyében, mert ha valóban 17 milliárd forint kár érte az országot e miatt, az szerinte lejárathatja Magyarországot komoly partnere, Oroszország előtt. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára erről szerdán az M1 Ma reggel című műsorában beszélt.

Fazekas Géza ügyészségi szóvivő kedden közölte: a Központi Nyomozó Főügyészség egy hónapon belül lezárja a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása ügyében indult nyomozást. A megalapozott gyanú szerint a magyar vagyonkezelő akkori vezetői valótlan tartalmú okiratokkal azt akarták elérni, hogy a vagyontanács - dacára annak, hogy a vételárat már átutalták, és a tulajdonosváltozást is bejegyezték - hozzon döntést az ingatlanértékesítésről. Ezzel akarták megakadályozni az eredeti állapot esetleges helyreállítását, és a vevőnek kedvezőbb helyzetet biztosítani, azaz a vagyontanács döntése a törvényes eljárás látszatának fenntartására, valamint az általuk és az ügyben eljáró nagykövet által elkövetett kötelességszegés és a bekövetkezett hátrány leplezésére irányult.

A vagyontanács döntése idején már zajlott az ingatlan továbbértékesítésének előkészítése, és azután meg is történt. Az ügyben a magyar államot 80 millió dollár - mai árfolyamon átszámítva mintegy 17 milliárd forint - vagyoni hátrány érte.

Szijjártó Péter a szerdai műsorban azt mondta, Oroszország az EU-n kívüli legfontosabb kereskedelemi partnere Magyarországnak. A két ország között rendszeresek a magas szintű egyeztetések, és a közeljövőben újabb magas szintű találkozóra kerül sor. Arról is beszélt, hogy hatalmas előrelépés várható az ország energiabiztonságának megteremtésében, hiszen a Déli Áramlat földgázvezeték építése megkezdődött, a magyarországi szakasz építésének előkészületei jól állnak. Emellett 2014-2015-re elkészül az a vezeték, amely a magyar és a szlovák vezetékrendszert köti össze, továbbá remélhetőleg hamarosan lezárulnak a tárgyalások arról, hogy "az a hatalmas gáztározó-kapacitás, az a gáztározórendszer, amely Magyarország alatt van", magyar nemzeti tulajdonba kerül.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy tavasszal Budapesten ülésezik a magyar-albán gazdasági vegyes bizottság. Óriási lehetőségek rejlenek a magyar-albán kereskedelmi kapcsolatokban, ezek még nagy mértékben kihasználatlanok - mutatott rá. Kifejtette, jelenleg mintegy 50 millió dollár a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke, de ezt szinte teljes egészében a magyar export teszi ki. Albánia fontos kereskedelmi partnere lehet Magyarországnak, "az ehhez szükséges politikai bizalom" megvan a két ország között - mondta az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.01.09 13:31

Loptak éjjel ,nappal,hazudtak éjjel ,nappal.....,a magyarul beszélő UFÓ-k...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html