Mozgalmas hét vár ránk

A jövő héten leginkább az inflációs és államháztartási adatokra figyel a piac, ezen kívül jegybank is közzéteszi legutóbbi kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét.
MTI, 2016. október 9. vasárnap, 09:22
Fotó: Napi.hu

Hétfőn publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előzetes adatait az államháztartás központi alrendszerének szeptember végi helyzetéről. Az államháztartás központi alrendszerének első nyolchavi hiánya a végleges adatok szerint 274,0 milliárd forint volt, ami az egész évre tervezett 761,6 milliárd forintos módosított előirányzat 36 százaléka. Az NGM szerint így a kitűzött 2 százalékos európai uniós módszertan szerinti hiánycél biztonsággal teljesíthető.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árak szeptemberi alakulását. Augusztusban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak mint egy évvel korábban, júliushoz képest pedig átlagosan 0,4 százalékkal mérséklődtek. Éves összehasonlításban 4. hónapja csökkent az átlagos árszint, az előző hónaphoz mérve négy hónap után másodszor csökkent a fogyasztói árak átlaga. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 1,2 százalék volt augusztusban, ugyanúgy mint egy évvel és egy hónappal ezelőtt is. Elemzők idén 0,5-0,6 százalékos átlagos inflációra számítanak.

Ugyancsak kedden publikálja a KSH a kereskedelmi szálláshelyek augusztusi forgalmának adatait. Júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,2 százalékkal, míg a belföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 9,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Így a teljes forgalom 8,2 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit, a júniusi 1,5 százalékos növekedés után.

Szerdán közli a statisztikai hivatal az augusztusi ipari termelésre vonatkozó második becslését. Az előzetes adatok szerint az ipari termelés volumene augusztusban 11,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,5 százalékkal emelkedett. Az eltérést a nyers adatokhoz képest az okozza, hogy 2016 augusztusában hárommal több munkanap volt, mint egy évvel korábban.

Szintén szerdán adja közzé a KSH a mezőgazdasági termelői árak augusztusi alakulásának adatait. Júliusban a mezőgazdasági termelői árak 1,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek 1,2, illetve az élő állatok és állati termékek 1,1 százalékos árnövekedéséből tevődött össze.

A Magyar Nemzeti Bank szerdán délután publikálja szeptember 20-i kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét. Ekkor az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács, az irányadó ráta változatlanul 0,90 százalék. A testület a kamatfolyosó feltételeit is változatlanul hagyta, az egynapos hitelkamat 1,15 százalék, az egynapos betéti kamat pedig mínusz 0,05 százalék maradt. A testület arról is döntött, hogy 900 milliárd forintban korlátozza a 3 hónapos betéti eszköz év végi állományát. Ez minimum 200-400 milliárd forint kiszorítását jelenti ebből a jegybanki eszközből. Elemzők szerint a háromhónapos instrumentumra meghirdetett 900 milliárd forintos korlátozás azonban kissé szigorúbb a vártnál.

HOZZÁSZÓLÁSOK