Fontos határidő közeleg a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára az online adatszolgáltatásban. Amíg 2020. július 1-jétől kizárólag az adószámos magánszemélyek, egyéni vállalkozók és vállalkozások számára kiállított számlákat kellett a NAV-hoz beküldeni, addig 2021. január 1-jétől már minden magánszemélynek kiállított számlát is jelenteni kell az adóhatóságnak.

A szabályozás arra ösztönözte a kkv-kat, hogy online számlázó programot alkalmazzanak, mivel így egyszerűbb megfelelni az előírásnak, ezért a legutóbbi K&H kkv bizalmi index kutatásban megvizsgáltuk, hogy mit tapasztaltak az érintett cégek az átállással és az online számlázó programok használatával kapcsolatban - mondta Kökény Roland, a K&H kkv-szegmens marketingvezetője.

Könnyen vették az akadályokat a kkv-k

A jelek szerint a cégek nagy részének nem okozott különösebb változást a július 1-jétől életbe lépő kötelezettség, ugyanis a kutatásban részt vevő vállalkozások több mint fele (57 százalék) már a szabályozást megelőzően is rendelkezett online számlázó programmal, és csupán ötből egy kkv (19 százalék) tért át az online számlázásra, kifejezetten a törvényváltozás miatt. A válaszadók 11 százaléka viszont továbbra sem használja ezt az eszközt, és csak online adatot szolgáltat a NAV felé.

A NAV online regisztráció kapcsán sem akadt komolyabb problémája a vállalkozóknak, csak minden ötödik válaszadó jelezte (21 százalék), hogy körülményes volt számára a regisztráció folyamata. Az új adatszolgáltatási előírás a kkv-kra inkább pozitív hatást gyakorolt. Majdnem harmaduk (27 százalék) szerint az online számlázással ellenőrizhetőbbé váltak a partnerektől befogadott számlák, 21 százalékuk szerint pedig egyszerűbbé és gyorsabbá vált a számlázás folyamata. A negatív hatásokra vonatkozóan a legtöbben a megnövekedett adminisztratív terheket említették (20 százalék).

Tovább nőhet a digitális megoldások népszerűsége

A kötelező NAV adatszolgáltatás kapcsán fokozott érdeklődést tapasztaltunk az online számlázás iránt. Már több mint 2,7 ezer vállalkozói ügyfelünk több mint félmillió számláját szinkronizálta a Számlázz.hu autokassza szolgáltatással. A bankszámla és a számlázó program összekapcsolása által, a bejövő átutalások és a kiállított számlák párosítása automatikusan történik és jelentősen csökken az adminisztrációval töltött idő. Arra számítunk ezért, hogy a januártól érvénybe lépő szabályozás további lökést adhat ennek a digitalizációs folyamatnak - fogalmazott Kökény Roland. Az adatszolgáltatásra felkészülni még mindig nem késő, ugyanis az adóhatóság 2021. március 31-ig szankciómentes időszakot biztosít az érintetteknek az átállásra.

Az online kasszával rendelkező kereskedőknek azonban nem sok idejük maradt arra, hogy eleget tegyenek a 2021. január 1-jétől életbe lépő szabályozásnak, miszerint kötelező elektronikus fizetési módot is - POS terminálon keresztüli vásárlást vagy azonnali forintátutalást - lehetővé tenni a vevők számára.

Az MNB jelentése alapján 2019 végén mintegy 66 ezer online kassza mellett nem állt még rendelkezésre bankkártyás fizetés. Így nem meglepő, hogy a K&H ügyfélkörében a törvényjavaslat júniusi elfogadása után nagyobb dinamikával, 7 százalékkal növekedett az értékesített POS terminálok száma.