Nincs meglepetés: befékezett a magyar ipar

2017 júliusában az ipari termelés volumene a munkanaphatástól megtisztított index és a kiigazítatlan index alapján egyaránt 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 2017 első hét hónapjában a termelés 4,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.
Dzindzisz Sztefan, 2017. szeptember 13. szerda, 09:16
Fotó: Napi.hu

2017. júliusban:

 • Az ipari termelés volumene 0,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt júliusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
 • Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 4,2 százalékkal csökkent.
 • Az ipari export volumene 1,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 35 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 8,3 százalékkal visszaesett. A feldolgozóipari export 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 1,6 százalékkal nőttek.
 • Az ipar belföldi értékesítése, ezen belül a feldolgozóiparé egyaránt 2,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest
 • Az iparon belül a jelentős súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 0,3, a csekély súlyú bányászaté 15,7 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,4 százalékkal csökkent.
 • A feldolgozóipari termelés 28 százalékát adó járműgyártásban a kibocsátás 7,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A visszaesésben a bázisévitől eltérő nyári leállás is szerepet játszik, a járműipar alacsonyabb teljesítményszintje a rendelésmutatókban is tükröződik. A közúti jármű alkatrészei gyártásának volumene 1,3 százalékkal emelkedett, a közúti gépjármű gyártásáé 15,9 százalékkal visszaesett.
 • A feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9, ezen belül a legjelentősebb súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása kiemelkedően, 15,3 százalékkal bővült.
 • A feldolgozóipari termelés 12 százalékát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,6 százalékkal nőtt, ezen belül a legjelentősebb részarányú (23 százalék) húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 5,8 százalékkal csökkent, a második legnagyobb alágazat, az italgyártás 10,5 százalékkal nőtt.
 • Az egy évvel korábbi volument a legnagyobb mértékben, 13,7 százalékkal a feldolgozóipari termelésből 7 százalékkal részesülő gép, gépi berendezés gyártása haladta meg, amihez elsősorban az alacsony bázis hatása járult hozzá.
 • A szintén közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 11,5, a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 8,8 százalékkal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások élénkülésének köszönhetően.
 • Folytatódott a visszaesés a vegyi anyag, termék gyártásában: a kibocsátás júliusban 7,7 százalékkal kisebb lett, nagyrészt azért, mert a műanyag-alapanyaggyártás csökkent.
 • Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 12 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a hazai kereslet csökkenése miatt.
 • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,5 százalékkal mérséklődött 2016 azonos hónapjához képest. Az új exportrendelések 2,3, az új belföldi rendelések 3,8 százalékkal estek vissza. Az összes rendelésállomány 2,9 százalékkal elmaradt a 2016. júliusitól.

2017. január-júliusban az előző év azonos időszakához képest:

 • Az ipari termelés 4,8 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 5,2, a 35 százalékot képviselő hazai értékesítésé 3,6 százalékkal emelkedett.
 • Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,4 százalékos növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,2 százalékos létszámbővülés mellett következett be.
 • Az ipari termelés Magyarország minden régiójában nőtt, a legnagyobb mértékben Észak-Alföldön (8,5 százalék), a legkevésbé Dél-Alföldön (3,1 százalék).

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

666ORDOG666, 2017.09.13 11:30

Kedves Sorstársak!
A statisztikai adatokból két következtetést lehet levonni:
1. A megátalkodott magyar dolgozók szabadságra mentek a példátlan hőség elől.
2. A folyó évben a növekedés mértéke kisebb a libsibolsi szakértők által. vártnál.
Memóriapróba következik:
Mennyit is vártatok, kedveskéim?
Az tényleg már a katasztrófa határát súrolja, hogy a növekedés csak 3,1%.-os a Dél-Alföld régióban.
Több is lehetne.
Ejnye!

Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html