Megbukott a szakképzés átalakítása? - Megszólalt a szaktárca

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az új szakképzési stratégia kormány elé kerülő változata nem tartalmazza a tankötelezettség 17 éves korra emelését - adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)
Szász Péter, 2019. február 14. csütörtök, 10:35
Fotó: Napi.hu

A tervezett szabályozás középpontjában nem az életkor van, hanem az a cél, hogy minden fiatal szakmai képzettséggel lépjen ki az iskolarendszerből. A gazdasági növekedéshez kapcsolódóan új munkaerő-piaci helyzet alakult ki, hiány van a jól képzett szakemberekből. Erre a kihívásra egy rendszerszintű átalakítás tud választ adni, ezért készül az új szakképzési stratégia.

Korábban a Népszava írta meg, hogy komoly változásokat tervez az innovációs tárca a szakképzésben.

Egy, a lap által megszerzett stratégia szerint a középfokú oktatásban a szakközépiskolák és szakgimnáziumok népszerűsége csökken. A fordulat a 2015-2016-os tanévben következett be, amikor a gimnáziumi tanulók aránya meghaladta a szakgimnáziumi diákokét. "Ha nem történik beavatkozás, akkor 3 év múlva 53 százalék fölött lesz a gimnázium, 33 százalék körül a szakgimnázium és 13 százalék alatt a szakközépiskola beiskolázási aránya" - idézi a lap a dokumentumot.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK