Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angolosan hűvös távolságtartással ír a brit közszolgálati média hírportálja, a BBC a Fidesz kizárásával kapcsolatos európai néppárti vitáról. Az EU-s politikai szokásokkal szembeni magyar ellenállás újabb tesztjének minősítik a döntést, amely Orbán Viktor magyar miniszterelnök pártjának kizárásához vezethet az Európai Néppártból (EPP). Megjegyzik, hogy sok jobboldali, bevándorlásellenes párt hősként tekint Orbánra azért, mert rendszeresen kőkeményen bírálja Brüsszelt.

Egyesek Európa Donald Trumpjának tekintenek rá amiatt, hogy az amerikai elnökhöz hasonlóan hangot ad annak a véleményének, miszerint a muszlim bevándorlók - akiket távol tartanak Magyarországtól - fenyegetik az EU-t. A Fidesz kizárásának esélyeit latolgatva csak a pro és kontra érveket ismétli el a brit sajtóorgánum: felelevenítik, hogy a Juncker-Soros plakátkampány nyomán a pártcsalád sok tagjánál betelt a pohár, de a magyar kormánypárt 11 képviselője nélkül meggyengülne az EPP.

Mit mutatnak a jelek?

A Reuters úgy találta, hogy Orbán Viktor és a Fidesz is úgy számol: jobb lenne a néppárton kívül, mint azon belül folytatni a párt pályafutását. Nem kerülte el a külföldi megfigyelők figyelmét, hogy a kormánypárti magyar média felszólította a Fideszt az EPP elhagyására. Ezt jobbnak látják, mint hogy tovább továbbra is el kelljen viselniük a "megalázó" tárgyalásokat, alkudozásokat.

Minden Budapestről érkező jel arra utal, hogy a magyar vezetés a szakítást célozta meg - idézte a hírügynökség Andreas Nicket, a német CDU Bundestag-frakciójának magyar kapcsolattartóját. "Úgy tűnik, mintha könyörögnének azért, hogy rúgják ki őket" - fogalmazott a politikus. Nem meglepő ennek fényében, hogy szerdán Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke már azt javasolta, hogy függesszék fel a párt tagságát, ami köztes megoldásként hat.

Ezután beszámol egy találkozóról a Fidesz egyik tisztviselőjével, amelyen szóba került a Soros György magyar származású, filantróp üzletember alapította Közép-Európai-Egyetem (CEU) ügye. Miután Nick támogatásáról biztosította a CEU-t, magyar kollégája megkérdezte, hogy ő személyesen kapott-e támogatást Sorostól? Erre ajtót mutatott neki.

Az egyetem kapcsán Orbán Viktor épp szerdán küldött levelet az EPP bajor tagpártjának, a CSU-nak, amelyben homályosan fogalmazva azt írja, maradhat a CEU a magyar fővárosban. A magyar kormány eddigi kommunikációjának megfelelően viszont nem egyértelműsítette, hogy csak az egyetem magyar, vagy az amerikai diplomát adó képzéseire is vonatkozik a kijelentése.

Meglepő jóslat

Az általános várakozásokkal szemben ellentétes véleményt fogalmaz meg a májusi európai parlamenti (EP)-választásokkal kapcsolatban Ivan Krastev politológus professzor, a szófiai Centre for Liberal Strategies kutatóintézet elnöke a Guardianen megjelent cikkében. A radikális jobboldali politikusok úgy vélik, hogy a szavazók legfontosabb problémája a bevándorlás, ám szerinte nem ez a helyzet. Az European Council on Foreign Relations kutatóintézet és a brit YouGov közvélemény-kutató felmérései szerint nem nacionalistákra és Európa-pártiakra oszlanak az európai szavazók.

A vizsgálatok négy csoport körvonalait mutatják. Vannak a fatalisták, akik a világvégétől tartanak már a hónap végén. Meg vannak győződve arról, hogy mind az EU, mint a nemzetállamok rosszul működnek. Sok EU-tagállamban ez a legnagyobb választói csoport, de nem ők azok, akik biztosra ígérik a részvételüket a szavazáson. Velük szemben állnak az optimisták, akik szerint minden baj ellenére egész jól elketyeg az EU és saját országuk is. A harmadik kör az integrációpártiak kis csoportja, akik szerint az EU működik, a nemzeti kormányok viszont nem, végül a negyedik csoport az elkötelezett nacionalistáké, akik szerint minden baj forrása az unió.

Orbán népszavazássá teheti?

Az Európa-pártiak attól félnek, hogy a szavazók megosztottsága a populista jobboldal malmára hajtja a vizet, amely Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezetésével a bevándorlásról, és az EU ezzel kapcsolatos hibáról szóló népszavazássá teszi az EP-választást. Kratsev szerint ez három ok miatt sem fog bekövetkezni.

Az első, hogy a bevándorlás ma nem izgatja annyira az embereket, mint 2015-ben, amikor az európaiak napi szinten láthattak sokkoló képeket az Európát elárasztó menekültáradról. Tavaly annyi illegális bevándorló érkezett a kontinensre, amennyi turista augusztusban egy nap alatt felkeresi Athént. A professzor szerint a cseh, a lengyel, a magyar, a szlovák, a román szavazókat sokkal jobban bosszantja a korrupció, így többségük azokra fog szavazni, akik ez ellen hitelesen felléphetnek. Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában ez az Európa-pártiak számára meglepő EP-választási eredményt szülhet.

A másik ok, ami ellene hat a bevándorlás központi témává válásának, hogy ma már nincs egyetlen nagy párt Európában, amely a nyitott kapuk politikáját hirdetné. A határok szigorú védelme mellett minden mérsékelt politikai erő kiáll. A harmadik tényező, ami elveheti az élét Orbán migrációközpontú kampányának, az a körülmény, hogy Kelet-Közép-Európa igazi problémája nem a be-, hanem a kivándorlás. Európa gondja ezzel kapcsolatban az, hogy tartóssá válhat az emberek egyirányú vándorlása keletről nyugatra.

Jól titkolták Orbán és a Fidesz elől

"Valami komoly dolog fog ma történni" - idézte a hvg.hu a Politico hírlevelét, amely az EPP szerdai brüsszeli üléséről szól. Egyelőre csak az egyértelmű, hogy az EPP vezetősége tökéletesen tartotta titokban, mit is szeretne, mi is a terv, mit fog tanácsolni határozati javaslatként az egybegyűlteknek a Fidesz kizárásával kapcsolatban. A sajtóorgánum szerint ezzel sikerült kétségek közt hagyniuk Orbán Viktor is. Fontos körülmény, hogy a magyar kormányfő elvesztette egykori pártfogóját, Joseph Daul EPP-elnököt. A Juncker-ellenes plakátkampányra nem pusztán különböző nézetek összecsapásaként tekintenek az EPP-ben, ahogy azt a Fidesz próbálja beállítani, hanem árulásként a néppárttal szemben.