Óriási árcsökkenés kezdődik - Ezt sokan megérzik

A magyarországi naperőművi kapacitás bővítése alaposan átalakíthatja a piacot - derül ki a Zoom.hu írásából.
Domokos László, 2018. március 11. vasárnap, 17:30
Fotó: AFP

A következő hónapokban Magyarországon több száz megawatt (MW) teljesítményű naperőmű épülhet. (Az összevetés végett: a paksi blokkok egyenként 500 megawatt áramot termelnek.) A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) tanulmánya szerint 600-800 MW teljesítmény reálisan létrejöhet, jócskán átalakítva az árampiacot.

A kutatók azt vizsgálták, hogy az új kapacitások milyen változásokat hozhatnak a magyar energiapiacon - négy forgatókönyvet véve górcső alá - írta a portál.

A REKK szakértői arra jutottak, hogy ha 2017-ben nem működött volna a 250 MW teljesítményű naperőmű, akkor a nyári hónapokban a déli órákban 15-20 euróval drágábban kereskedtek volna egy megawattórányi (MWh) árammal. Tavaly a magyar piacon a legmelegebb nyári napokon így is 100-120 euró árak alakultak ki, míg ugyanezen idő alatt a naperőművekkel teletűzdelt német piacon alig 40 euróba került az áram.

Ugyanakkor plusz 600 MW beépített kapacitás mellett már 15-20 eurós áresés is kialakulhatott volna, illetve a jövőben ezzel lehet számolni, az 1000 MW-os forgatókönyv szerint pedig 40 euróval csökkenhetett volna a 100-120 eurós ár. Míg 2000 MW-os pluszkapacitás mellett a magyar piaci árak a legmelegebb nyári napokon a német árakra csökkennének, vagyis 100-120 euróval szemben 40 eurót kellett volna fizetni egy MWh áramért.

A nyári napokon az energiafogyasztás csúcsa a déli órákra tevődik, hiszen ekkor a legnagyobb a hőség, viszont ekkor működnek legnagyobb hatékonysággal a naperőművek is. A reggeli és déli órákban viszont a napcellák áramtermelése alacsony, így extrém módon napon belül ekkor lehetnek magasabbak az árak. Így a REKK szerint a jövőben napi két árcsúcs is kialakulhat az árampiacon, szemben az eddigi déli csúccsal.

Fotó forrása: AFP/CHRISTOF STACHE.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.03.13 17:14

@kozmix1:
aha, a 6825-bol sikerult, kerekitsuk fel 9 MWra. marmint ennyit sikerult eloallitani megujulo forrasbol. a nevleges teljesitmeny majdnem 600 MW, legyen csak 550+. innentol radbizom a kimatekozasat, hogy mekkora NEVLEGES teljesitmenyu megujulot kell telepiteni, ha aramot is szeretnel a konnektorbol. 9MW? basszus, egy 200 fos falunak sem eleg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2018.03.13 16:47

@atombandi: ""A hazánkban üzemelő, mintegy 329 MW beépített teljesítménnyel rendelkező szélerőművek március 2-án, a legnagyobb csúcsterhelés idején tulajdonképpen egyáltalán nem tudtak hozzájárulni a rendszer kisegítéséhez:"
" A Mavir által mért napelemek termelése is egészen abszurdan alacsony, elhanyagolható értéken állt: a csúcs pillanataiban mért 6825 MW-os rendszerigényhez mindössze 1,11 MW teljesítménnyel tudtak hozzájárulni. "

Ne ne, most a leírtakból általánosítasz? Értelem szerű, hogy a jelenlegi megújuló kapacitás, elég szegényes, mind méreteiben, mind a földrajzi elhelyezkedés tekintetében is! Viszont az átlagos napsütéses órák ismeretében megfelelő kapacitás mellett, jobbak az ország földrajzi körülményei, a tőlünk jóval nagyobb megújuló kapacitással rendelkező országokénál!
Talán az sem véletlen, hogy éppen mostanában a MOL az MVM igen komoly napelem beruházásokba kezd, nem beszélve a magán beruházásokról!
Szerinted ők nem mérték fel a gazdaságosságát, és a megtérülését a tervezett projektjeiknek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.03.13 15:57

mostanaban mar csak ezt az idezetet masolom be a megujulo orulet megfekezese miatt, minden benne vana, mitol egy sotetzold sirva fakad:

"A hazánkban üzemelő, mintegy 329 MW beépített teljesítménnyel rendelkező szélerőművek március 2-án, a legnagyobb csúcsterhelés idején tulajdonképpen egyáltalán nem tudtak hozzájárulni a rendszer kisegítéséhez: a szélerőművek termelése a fenti ábrán csak vonalvastagságként látszik a vízszintes tengelyen. A 12.45-kor kezdődő negyedórában átlagos termelésük egészen elképesztően alacsony, nettó 7,65 MW volt, azaz a beépített teljesítmény mintegy 2%-ával álltak a villamos energiát fogyasztók rendelkezésére. A Mavir által mért napelemek termelése is egészen abszurdan alacsony, elhanyagolható értéken állt: a csúcs pillanataiban mért 6825 MW-os rendszerigényhez mindössze 1,11 MW teljesítménnyel tudtak hozzájárulni. "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Illiberalis, 2018.03.11 23:03

Azért az az árcsökkenés nem lesz drámai, hiszen manapság áramfogyasztásunk 30-40%-a import.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html