A következő hónapokban Magyarországon több száz megawatt (MW) teljesítményű naperőmű épülhet. (Az összevetés végett: a paksi blokkok egyenként 500 megawatt áramot termelnek.) A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) tanulmánya szerint 600-800 MW teljesítmény reálisan létrejöhet, jócskán átalakítva az árampiacot.

A kutatók azt vizsgálták, hogy az új kapacitások milyen változásokat hozhatnak a magyar energiapiacon - négy forgatókönyvet véve górcső alá - írta a portál.

A REKK szakértői arra jutottak, hogy ha 2017-ben nem működött volna a 250 MW teljesítményű naperőmű, akkor a nyári hónapokban a déli órákban 15-20 euróval drágábban kereskedtek volna egy megawattórányi (MWh) árammal. Tavaly a magyar piacon a legmelegebb nyári napokon így is 100-120 euró árak alakultak ki, míg ugyanezen idő alatt a naperőművekkel teletűzdelt német piacon alig 40 euróba került az áram.

Ugyanakkor plusz 600 MW beépített kapacitás mellett már 15-20 eurós áresés is kialakulhatott volna, illetve a jövőben ezzel lehet számolni, az 1000 MW-os forgatókönyv szerint pedig 40 euróval csökkenhetett volna a 100-120 eurós ár. Míg 2000 MW-os pluszkapacitás mellett a magyar piaci árak a legmelegebb nyári napokon a német árakra csökkennének, vagyis 100-120 euróval szemben 40 eurót kellett volna fizetni egy MWh áramért.

A nyári napokon az energiafogyasztás csúcsa a déli órákra tevődik, hiszen ekkor a legnagyobb a hőség, viszont ekkor működnek legnagyobb hatékonysággal a naperőművek is. A reggeli és déli órákban viszont a napcellák áramtermelése alacsony, így extrém módon napon belül ekkor lehetnek magasabbak az árak. Így a REKK szerint a jövőben napi két árcsúcs is kialakulhat az árampiacon, szemben az eddigi déli csúccsal.

Fotó forrása: AFP/CHRISTOF STACHE.