Az Intelligens Energia Európa Program keretében a települési és megyei helyhatóságok energiahatékonysági és megújulóenergia beruházásokra nyerhetnek el támogatást - közölte az Energiaklub szakpolitikai intézet és módszertani központ. Az elnyerhető legalább 400 ezer eurós vissza nem térítendő pályázati összeget az EBRD kedvezményes hiteleivel (ELENA program) is lehet kombinálni.

A támogatás feltétele, hogy a beruházás teljes generált összegének a támogatási összeg tizenötszörösének kell lennie. Az úgynevezett konvergencia - azaz felzárkózásra szoruló régiókban egyes esetekben elfogadnak olyan projekteket is, amelyek a fenti összegnek a felét, mindössze 200 ezer eurót igényelnek, ez esetben a beruházás teljes összegének tehát 3 millió eurónak kell lennie. Konvergenciarégió alatt azokat a térségeket értik, ahol az egy főre jutó GDP nem éri el az uniós átlag 75 százalékát.

Mindez azt jelenti, hogy a magyarországi települések többsége a kedvezményes, alacsonyabb beruházási értéket megengedő konstrukcióban pályázhat, hiszen az ország hét régiójából hat ebbe a körbe tartozik. Lehetséges konzorciumban is pályázni, azaz egy térség önkormányzatai együttesen adnak be pályázatot. A projektek beadásának nincsen határideje.

A beruházás igényét és megalapozottságát azzal kell biztosítani, hogy a térség vagy önkormányzat Fenntartható Energia Akciótervvel, vagy egyéb hasonló megfelelő társadalmi beágyazottsággal rendelkező fejlesztési tervvel rendelkezik, amelyben a beruházás, mint tevékenység szerepel, számításokkal igazolva annak szükségessége.

Az Intelligens Energia Európa (IEE) az Európai Unió 2007-2013-ra vonatkozó energiahatékonyságot és megújuló energiák alkalmazását ösztönző, nem technológiai jellegű tevékenységeket támogató pályázati programja, mely hozzájárul a 2020-as célok eléréséhez is. A program a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) részét képezi. Az IEE program keretében az EU Energia Főigazgatósága (DG Energy) éves rendszerességgel hirdet meg pályázatot. A 2012-es felhívásban közel 67 millió euró támogatás volt fordítható a program keretében energiahatékonyságot és megújuló energiák alkalmazását ösztönző projektekre, mely összeg az energiahatékonyság (SAVE - mintegy 15 millió euró), a megújuló energiaforrások (ALTENER - körülbelül 11,5 millió euró), az energiahatékony közlekedés (STEER - körülbelül 12,5 millió euró), és az integrált kezdeményezések (hozzávetőleg 27 millió euró) alprogramok között oszlott meg.