Tovább áramlik a pénz a fideszes botránypolitikus környezetébe

Tyúkok, szarvasmarhák, juhok bemutatására kap uniós támogatást egy olyan alapítvány, amely kötődik a költségvetési csalás miatt vád alá helyezett Simonka György fideszes országgyűlési képviselőhöz.
Komócsin Sándor, 2019. szeptember 20. péntek, 08:59
Fotó: Pixabay

Ismét több száz millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesül egy olyan alapítvány, amely erősen kötődik a nemrég költségvetési csalás és más bűncselekmény miatt vád alá helyezett Simonka György fideszes országgyűlési képviselőhöz - írja a 24.hu. A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány (DBMTKA) őshonos háztáji állatok és növények bemutatására kap 450 millió forintot.

A tervek szerint ebből a pénzből egy turisztikai attrakció keretében mutatnának be egyebek mellett:

  • 13-féle tyúkot,
  • szarvasmarhákat,
  • gyimesi racka juhokat,
  • valamint 16 őshonos gyümölcsfát, és szőlőt.

Ugyanez az alapítvány 2017-ben egy ezzel csaknem megegyező elképzelésre már elnyert háromszázmillió forint brüsszeli támogatást.

Akkor Mezőhegyes volt a beruházás központja, most pedig az onnan mindössze 26 kilométerre fekvő Dombegyházon kellene a hasonló projektet megvalósítani. Csakhogy a Mezőhegyesre megálmodott turisztikai központból nem valósult meg semmi, aminek tükrében érdekes, hogy az új pályázatban a máig meg nem valósult háromszázmilliós projekt sikerére hivatkoztak.

A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítványt 2007-ben alapították Pusztaottlakán, egy évvel azután, hogy Simonka Györgyöt polgármesterré választották a településen. 2009-ben a fideszes politikus édesanyja és felesége is kuratóriumi tagja volt az alapítványnak, majd néhány évig Simonka unokahúga vette át a DBMTKA vezetését.

Később próbálták a családtól távolabb helyezni az alapítványt, ám annak kuratóriumában ketten is ülnek olyanok, akik a kormánypárti politikus üzlettársai voltak a Magyar Termés Tész Kft.-ben és a Paprikakert TÉSZ Kft.-ben. E két társaság tevékenysége a politikus elleni vádemelés részét képezi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszaii, 2019.09.20 15:37

Fidesz szavazó ezt kedveli.
Akkor mi a baj?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.09.20 15:10

Hát ebből a nagy keresztényi elhivatottságból egyenlőre annyi érzékelhető hogy a narancszsák és a papzsák már egyforma.
- Egyiket se lehet tele rakni :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2019.09.20 12:51

Ez is egy megoldás az "érdemes" fideszes apparatcsikok támogatására: egyre több a vissza nem térítendő, hazai és uniós forrásból származó, vissza nem térítendő juttatás, újabban a Rühelkének kreált NTÜ-en keresztül.
(Csak mostanság kaptak nagyösszegű "ingyen pénzt" a Mészáros, Tiborcz tulajdonú szállodák, kastélyok, vagy éppen most, a "baráti" borászatok is.)
Függetlenül a célszemély bűnügyi múltjától, jelenétől.
Tényleg igaz: a már a hűségét bizonyított fideszes hűbérurakat, nem hagynak az út szélén.
Nem úgy, mint mondjuk a betegeket, időseket.
És még azt is el szeretnék hitetni Brüsszelben, a 7-es cikkelyhez kapcsolódó meghallgatáson, hogy Magyarország nem unjogállami banánköztársaság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html