Magyarország megvédése nem a NATO és nem is az Európai Unió feladata, hanem a miénk - jelentette ki a napokban Orbán Viktor a Honvéd Vezérkar főnöke tisztség átadás-átvételi ünnepségén.

A kormányfő szavai szerint erős Magyarország nem létezhet erős hadsereg nélkül. Az a nemzet, amely nem tudja megvédeni az országát, nem is érdemli meg azt - tette hozzá. Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy a most kezdődő kormányzati ciklus kiemelt fontosságú nemzeti feladata a nemzetbiztonság megerősítése.

Azt is kijelentette, hogy az elkövetkező években a Magyar Honvédség költségvetését több mint a duplájára növelik. Ezt egyébként nemcsak hazafiasság miatt kell megtennünk, hanem egy NATO-kötelezettség miatt, amely elvárja, hogy a honvédelemre legalább a GDP 2 százalékát költsük.

Hogy állunk most?

Arról, hogy állunk most, tiszta képet ad az Eurostat friss közlése, amely azt hasonlította össze, hogy az uniós tagállamok GDP-jük hány százalékát költik el védelmi kiadásokra. Eszerint Magyarország a 2016-os adatok szerint sor végén kullog 0,7 százalékkal, ami összegben kifejezve 807 millió eurót, azaz mai árfolyamon közel 256 milliárd forintot jelent. Ez egyébként jelentős fejlődés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, amikor mintegy 600 millió eurót költöttünk honvédelemre, ami a GDP 1,1 százalékát adta 2015-ben.

Kép: Nagyításért kattintson a képre!

Visszatérve a 2016-os évre, az uniós összehasonlításban nem állunk túl fényesen, hiszen mindössze Ausztria (0,6 százalék), Málta (0,6 százalék), Luxemburg (0,4 százalék) és Írország (0,3 százalék) áll. Persze mivel GDP-arányos összehasonlításról van szó, mindez azt is jelenti, hogy Ausztria és Írország pénzben kifejezve így is többet költ (2,1 milliárd, illetve 851 millió eurót) a honvédelemre.

Pénzben kifejezve a britek költenek a legtöbbet az uniósban, egészen pontosan 47,2 milliárd eurót, őket a franciák követik 40,6 milliárd euróval, míg a képzeletbeli dobogóra Németország fér még fel 32,6 milliárddal. Talán meglepő, de Olaszország is hatalmas összeget, 21,5 milliárd eurót költ évente védelmi kiadásokra, de tízmilliárd felett zártak a spanyolok is 2016-ban.

A régiót nézve épphogy megelőztük a szlovákokat (803,2 millió euró), annál jobban a horvátokat (567,9 millió euró), bolgárokat (524,3 millió euró) és a szlovénokat (361,4 millió euró), ám például a csehektől (1,3 milliárd euró) és a románoktól (1,5 milliárd euró) jelentősen el vagyunk maradva.