Szijjártó Péter külügyminiszter a Blikknek adott intrerjújában elárult, hogy őt eddig eddig kétszer tesztelték koronavírusra, és mindkétszer negatív lett az eredmény. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy februárban, "még a szezon előtt" összeszedett egy tüdőgyulladást, de az nem vírusos, hanem bakteriális eredetű volt.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy szerinte nem túlzott a miniszterelnök, amikor arról beszélt, hogy szabályos fizikai közelharc folyik a lélegeztetőgépekért és a maszkokért. A Kínából megrendelt maszkok minőségével kapcsolatban viszont azt mondta, hogy még nem kaptak olyan jelzést, hogy nagymértékű minőségbeli problémák lettek volna egy szállítmánnyal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy világos előírásokkal, minőségi követelményekkel kötik meg a szerződéseket.

A külügyminiszter a Blikknek elárulta, hogy Magyarországnak is van 400 ezer darab abból a kínai gyógyszerből, ami a klinikai tesztek alapján képes enyhíteni a koronavírus tüneteit. Ez szerinte 4-6 ezer beteg kezelésére alkalmas.

Miért volt szükség a gödi döntésre?

Szijjártó beszélt a gödi Samsung-gyárral kapcsolatos döntésről is, melnyek révén különleges gazdasági övezetté nyilvánította a kormány az ellenzéki vezetésű Gödöt, elvonva ezzel a momentumos városvezetés bevételeinek mintegy harmadát.

Szijjártó szerint erre azért volt szükség, mert egy olyan nagy, további beruházásról tárgyalnak, amelyre talán évek, sőt évtizedek óta nem volt példa itthon. "Itt nyilvánvalóan egy sokkal megfontoltabb, sokkal szélesebb személyi kört bevonó tárgyalássorozatra van szükség, mintegy nem túl nagy településre bízni ezt. De semmi bajom nincs velük, folyamatosan egyeztetünk velük is" - mondta a Blikknek. Hangsúlyozta továbbá, ha megvalósul a beruházás, akkor abból nagyot fog profitálni Göd és az egész térség.

Miért nem ajánlják fel a fizetésüket a képviselők?

A Blikk felvetette, hogy számos ország kormánya felajánlotta a fizetése legalább egy részét az egészségügynek. Erre Szijjártó válasza a következő volt:

Éjt nappallá téve dolgozom - meg dolgoztatom a kollégákat - azon, hogy a magyar orvosoknak és ápolóknak meglegyenek azok a védőfelszereléseik, amikkel kezelhető kockázattal tudják kezelni a betegeket.

Továbbá hozzátette, hogy a szimbolikus lépéseknek biztosan nagy jelentőségük van, "de szerintem még nagyobb jelentősége van annak, hogy az orvosoknak legyen elég maszk és védőruha."