Szomorú a helyzet - Szétszakad az ország

Budapesten közel 250 ezer forint a nettó fizetés, ezzel szemben Szabolcsban 134 ezer forint - a legfrissebb adatok szerint más szempontból is hatalmas különbségek vannak az országon belül.
Csernátony Csaba, 2017. október 7. szombat, 10:16
Fotó: Napi.hu

Az ország és a különböző megyék gazdasági teljesítményét vizsgálva az látszik, hogy továbbra is szomorú képet fest Magyarország, ami a különbségeket illeti - ez derül ki a KSH legfrissebb részletes adatsorából.

Mennyi a nettó?

Az első félévben a országos nettó fizetés 193 ezer forint volt. Ennél azonban mindössze két térségben magasabb a nettó, Budapesten 246 ezer forint, Győrben pedig 200 ezer forint. A többi megyében 134-189 ezer forint ugyanez az összeg.A legalacsonyabb érték Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez tartozik.

Az összevetés szerint tehát a szabolcsi megyei átlagnak majdnem a duplája a budapesti fizetés. Az arányokat tekintve korábban is jelentős volt a különbség: 2014 első félévében például a budapesti átlagos nettó fizetés 197 ezer forintra rúgott, ugyanakkor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 109 ezer forintot tett ki. (Ez vár Magyarországra.)

Hányan dolgoznak?

Miközben egyre több ágazat küzd a munkaerőhiánnyal, a részletes kép alapján azért vannak térségek, ahol még magas a munkanélküliség és az átlagnál alacsonyabb a foglalkoztatás. Nyugat-Magyarországon nincs gond, a munkanélküliségi ráta Győr-Moson-Sopronban, Komárom-Esztergomban, Vas és Veszprém megyében 1,6-2,1 százalék. Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Beregben a legmagasabb a munkanélküliség, az ottani ráta az első félévben 8,8 százalék volt. Szintén magas 7 százalék körüli a ráta Baranyában, Somogyban, Nógrádban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Ha pedig a foglalkoztatást nézzük, kiderül, hogy a főváros áll a legjobban 64 százalékkal, de 60 százalék feletti eredmény jött többek között Győr-Moson-Sopronból és több nyugat-magyarországi megyéből. A legrosszabbul Borsod, Tolna, Somogy és Nógrád áll, ezekben a megyékben alig több mint 50 százalékos a mutató.

Ipari központok

Szintén nagyok eltérések az egy főre jutó ipari termelés alapján felállított sorrend alapján. Győr-Moson-Sopron megyében valamivel több mint 4 millió forint, Komárom-Esztergomban pedig ennél valamivel kevesebb forint jut átlagosan. Fejér megye áll a harmadik helyen több mint 3 millió értékkel. Bács-Kiskun, Borsod és Heves megye pedig 2 millió forint körüli értéket produkált. Ebben az összevetésben Baranya áll a sor végén 615 ezer forinttal. Ez egyébként kevesebb mint fele a 1,5 millió forintos az országos átlagnak.

Győr-Moson-Sopron jelentőségét mutatja, hogy egyedül adta az országos ipari termelés 13 százalékát. Az adatsorból kiderül az is, hogy bár Komárom-Esztergomban magas az egy főre eső ipari termelés, de éves szinten mindössze 0,3 százalékos volt az emelkedés. A növekedés Fejérben volt a legnagyobb, 8,1 százalékos.

Fejlesztések

Bár a beruházások, fejlesztések jövőbeni hatása hozzájárulhatna ahhoz, hogy csökkenjenek a különbségek, de az eredmények alapján erre egyelőre nem igazán lehet számítani. A beruházások értékének 42 százaléka budapesti cégektől, szervezetektől származott. A Pest megyei székhelyűek az országos beruházások 11, a Győr-Moson-Sopron megyeiek pedig a 6,3 százalékát adták.

Az egy lakosra jutó beruházás Szabolcsban, Baranyában, Zalában és Nógrádban 68-85 ezer forintot tett ki, szemben a 214 ezer forintos országos és a 503 ezer forintos budapesti átlaggal.

A címlapkép a győri Audi-gyárban készült.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.10.07 15:26

Nem szabad csak a bérekre gondolni a leszakadásnál, azt sok egyéb is befolyásolja. Egyértelmű, hogy a kulturáltabb régiókba magasabbak a bérek, de az emberek gondolkodásmódja és értékrendje is más. Aztán ez tovább gyűrűzik növelve a jövedelmi különbségeket is. Ki akar egy elmaradott, rossz úthálózatú, elöregedő régióban gyárat építeni, ahol az alkoholizmus gyötri az embereket és ami ebből fakad? A hadra fogható értelmesebbek sorra hagyják el ezeket a helyeket és költöznek el oda ahol kellemesebb, jobb az élet.
Totális felzárkóztatás lehetetlen, ilyen sehol nincsen, még a gazdag Amerikában is ott vannak a "rozsdás" övezetek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2017.10.07 12:33

A különbség szerintem is kisebb.
A statisztikai adatok sok mindentől függenek, mindenki érdekei szerint manipulálja azokat, hogy saját vélt igazát bizonygassa.
Közmunkásokat figyelembe veszik? A libsi sajtó kedvenc hazugsága, hogy míg korábban a pl 30 ezer segélyt nem számolták bele az átlagba, mert az nem bér, a 60 ezer közmunkabért beleszámolják mert az már az, és így lehúzzák vele az átlagot.
Családi kedvezmény? Ez is tipikus manipulációs lehetőség.
A szabolcsi 8-10 % közmunkás bére önmagában 20 ezer forinttal húzza le az átlagot.
Nagy a különbség a fehér és kékgallérosok bére közt, ezek arány vidéken 40-60%, Budapesten a fordítottja 60-40%, ez is magában 20-30 ezer forinttal húzza feljebb a fővárosi átlagot.
Mindemellett azonos munkakörök közt is van+/- 20-30% különbség.
Ahogy a megélhetési költségben is. Pl használt jó állapotú ingatlanban akár +/- 100%.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marzipan, 2017.10.07 11:53

@troll:
A cikk nem csak a bérekről szól. Az csak egy következmény.
Arról szól, hogy a vidék leszakad.
Vidéken nincs ipar, nincsenek fejlesztések.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.10.07 10:54

megnéztem a ksh táblázatát, és azt láttam, hogy a kelet nyugat különbség egy közkeletű tévhit.

ennyi volt a brutto havi átlagbér egyes megyékben 2016 ban, ezer ft :

heves 252
hajdú 248
csongrád 245
baranya 246
veszprém 243
borsod 238
bács 235
somogy 230
nógrád 230
zala 228


csak budapest emelkedik ki, mivel egy nagyváros, de ha az egyes megyéket megnézzük, a nagyvárosok azokon belül is messza kiemelkednek a megye többi részéhez képest.

győr megye pedig a fizikai munkások magas bére miatt emelkedik ki, aminek oka az osztrák határ közelsége, emiatt kénytelenek magas bért fizetni, különben mindenki kiingázna inkább ausztriába dolgozni.

nagy lemaradásban maga magyarország van, a magyar netto medián bér a harmadik legalacsonyabb az eu-ban, csak a románok és bulgárok vannak alattunk.

a britek és osztrákok is igencsak lesüllyedtek, ma már mindkét ország bérszintje kb a spanyol , olasz szinten van, azaz fele sincs a skandinávnak, kétharmada a franciának.
az osztrákoknál mi nyomtuk le az átlagbéreket a spanyol szintre , a briteknél pedig a brexit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marzipan, 2017.10.07 10:30

A Jobbiknak először itthon kellene harcolni a bérunióért!
Igaz, az nem lenne olyan látványos, meg plusz-szavazókat sem hozna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html