Tavaly sok, drága gázt vettünk az oroszoktól

A Moszkvával kötött hosszútávú szerződés három évvel ezelőtti kifutása óta egyik évben sem érkezett annyi orosz gáz Magyarországra, mint tavaly - írta a G7 portál.
Domokos Erika, 2018. február 23. péntek, 17:23
Fotó: Getty Images

Az Eurostat adatai alapján 2017-ben 1,09 milliárd euró értékben importáltunk földgázt Oroszországból, ami közel duplája az egy évvel korábbinak. A 336 milliárd forintnak megfelelő összegből azonban nem jött ki kétszer akkora mennyiség, mint amennyit 2016-ban vettünk, időközben ugyanis érezhetően emelkedtek az árak - írta cikkében a G7.

2015-ig béklyóba kötötte a magyar gázkereskedelmet egy hosszú távú szerződés, amit a kilencvenes évek közepén, számunkra rendkívül rossz feltételekkel kötöttek meg. A 20 évre aláírt megállapodásban azt vállaltuk, hogy minden évben meghatározott mennyiségű gázt veszünk át az oroszoktól. Ha pedig esetleg ezt mégsem teljesítenénk, az át nem vett gázt is ki kell fizetni. (Gázzal fűt? Így nyugtat a hatóság - ezt már olvasta?)

A becslések szerint 17-18 milliárd köbméter lehetett, amit a vállalás ellenére nem vettünk át. Vlagyimir Putyin három évvel ezelőtti budapesti látogatása során azonban ennél egy barátságosabb megoldásban állapodott meg Orbán Viktorral: abban maradtak, hogy a beragadt gázt felhasználhatjuk a következő években is - írja a portál.

2015-ben és 2016-ban nagyon visszaesett az oroszországi import. Tavaly azonban újra emelkedésnek indult, olyan szintre került, mint átlagosan a szerződés utolsó négy évében. Tehát annyi orosz gáz érkezett az országba, mintha még mindig élne a megállapodás - olvasható a cikkben.

HOZZÁSZÓLÁSOK