Tízezer mázsa tűzifát zárolt a hatóság

Súlyos hiányosságok miatt felfüggesztették egy tűzifa telep kereskedelmi tevékenységét a Nébih ellenőrei. A szakemberek elrendelték a telep teljes árukészletének, több mint 10 ezer mázsa tűzifának a zárolását is. Az április végi ellenőrzés lakossági bejelentés alapján, majd a NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársaival közösen lefolytatott próbavásárlás eredményeként indult.
K. Kiss Gergely, 2017. május 11. csütörtök, 15:55
Fotó: Napi.hu

Hatékonyan működik a fatermékek esetében is a kereskedelmilánc-ellenőrzés. Ezt bizonyítja, az az április végi ellenőrzés is, amit lakossági bejelentés alapján, majd a NAV munkatársaival közösen végzett próbavásárlás eredményeként tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy Pest megyei tűzifa telepen. (A hatóság egyelőre nem hozta nyilvánosságra az érintett cég nevét.)

A vizsgálat ugyanis feltárta, a tűzifa kereskedők úgy adták el egymásnak, végül a vásárlóknak a fát, hogy annak sem a mennyisége, sem a minősége nem volt követhető az ügyletek során.A Nébih szakemberei végül 1163 köbméter, több mint 10 ezer mázsa nem nyomon követhető tűzifát zároltak, emellett elrendelték a tűzifa telep kereskedelmi tevékenységének felfüggesztését.

A tűzifa értékesítése során a kereskedőnek igazolnia kell a faanyag eredetét és biztosítania kell a termék nyomon követhetőségét. A Nébih eddigi ellenőrzési tapasztalatai alapján, amikor a kereskedő nem ad szállítójegyet és tűzifa vásárlói tájékoztatót, akkor az eladott mennyiség és a tűzifa minősége is problémás. Éppen ezért fontos, hogy a tűzifavásárlók ne higgyenek annak a jól hangzó ajánlatnak, mely szerint megfelelő papírok nélkül olcsóbban és jobb minőségű tűzifához juthatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK