Tovább dagad a kórházbotrány - Mit lép a kormány?

Nem csitulnak a hullámok az ÁSZ-elnök kórházakat illető kijelentései nyomán, az egészségügyi intézmények gazdálkodása körüli vitába egyre többen szállnak be.
Szepesi Anita, 2018. augusztus 9. csütörtök, 18:21
Fotó: Shutterstock

Káosz, anarchia jellemzi a kórházi gazdálkodást - állította Domokos László ÁSZ elnök a Magyar Időknek. Kemény szavai a tulajdonos állam, és a kórházfenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) felelősségét azonban nem firtatták, pedig a pénzügyi anomáliákért nem csupán a kórházi menedzsment hibáztatható, hanem a működést szabályozó, irányító, kontrolláló intézmény is.

Két nap hallgatás után a Kórházszövetség visszautasította a vádakat, az ÁSZ szinte rögtön kiadott közleménye ezúttal többek között azt hangsúlyozta, hogy a szabályos működés nem pénzkérdés, a kórházak kötelesek a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kezelni, valamint maradéktalanul megfelelni a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásoknak.

Az állam szerepéről továbbra sem esik szó, pedig a kórházi beszállítók szerint a közbeszerzési szabályokon is lenne mit igazítani, hogy ne ütközzenek az ellátási kötelezettséggel. Ha ugyanis a kórházak mindig mindent a legszabályosabban végeznének, a közbeszerzési törvényt (Kbt) pedig pontosan betartanák, egy másik feladatuknak, azaz az ellátási kötelezettségnek nem lennének képesek megfelelni. Elbaltázott közbeszerzési kiírás miatt például nem mindig lenne megfelelő eszköz a betegek ellátásához, vagy már nem jutna pénz rá a hónap vége felé. Szakmai fórumokon évek óta hangoztatják, hogy a kórházigazgatók folyamatosan a személyi szabadságukkal játszanak, amikor a túlköltés tudatában folytatják az ellátást, egyénileg, és emiatt akár drágán, mondhatni pazarlóan beszerzett eszközökkel.

Egy példa az anomáliákra

A kórházigazgatók felelősségétől független anomáliákra példa a Domokos által éppen rossz kontextusban felemlegetett vécépapíron túl a steril műtéti textilek kérdése. Egy 2011-es kormány- valamit BM rendelet szabályozza a büntetés-végrehajtás (bv) ellátási kötelezettségét illetve a fogvatartottak foglalkoztatását. Eszerint a bv legfőbb szervének, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP-nak) mint Központi Ellátó szervnek ellátási kötelezettsége van, amit a BV Holdingon, pontosabban annak egyes cégein keresztül gyakorol. A BV Holding cégei a terméklistáról több terméket is képtelenek önmagukban legyártani, ezért jellemzően piaci cégeket bíznak meg alvállalkozóként.

A kórházak csak akkor vehetnek piaci szereplőtől árut, ha bizonyítani tudják, hogy a piaci szereplő által megajánlott ár minimum 20 százalékkal alacsonyabb a BV Holding áránál. A terméklista - amelyen a sokat emlegetett vécépapír is található - 2015-ben további termékekkel, közte az egyszer használatos steril műtéti textilekkel bővült. A steril műtéti textilekre első kórházi tendert kiíró BVOP pedig az ajánlatok elbírálásnál a fogvatartottak foglalkoztatását a 100 pontból 30 pontos súlyszámmal szerepeltette. Ezzel behozhatatlan versenyhátrányba hozta a rabokat nem foglalkoztatókat, ám ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a kiírás szerinti és a bv által előállítható termék a piaci szereplők szerint sérti a betegbiztonságot. (Hogy az egészségügyi termékek kötelező bv-s beszerzése probléma, az ágazat korábbi vezetése már elismerte, ellenállni azonban eszköz híján nem tudtak a döntésnek.)

A steril műtéti textilek ügye végül a Közbeszerzési Döntőbizottság elé került, a vége pedig az lett, hogy egy 2017 nyarán kiírt tendert 2018 tavaszán a Kbd megsemmisített. Egyénileg beszerzett textilek nélkül nem lenne folytatható az ellátás, ami súlyos jogkövetkezményekkel járna. De eddig kudarc a központosított közbeszerzési történet is, pedig korábban jelentős megtakarításokat reméltek ezektől - idézi fel a közbeszerzés jelenlegi rendszerével kapcsolatos aggályokat Rásky László, a kórházi beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Álláspontja szerint felül kellene vizsgálni a büntetés-végrehajtás szerepét az egészségügyben a jogszabályi háttérrel és a kialakult gyakorlattal, a Kbd előtt megfordult esetekkel egyetemben, a piaci versenyt durván sértő kiírásokat ugyanis rendre megtámadják, így sokszor évekig húzódik egy-egy tender. A bv ellátási kötelezettsége olyan rendszeridegen elem az egészségügyben, ami világszerte példátlan, és életveszélyes a beteg számára - fogalmazott Rásky László. Ha tényleg a pazarlás megszüntetése és a spórolás, a szabályos működés a cél, ki kell venni az egészségügyet a központi ellátó szerv hatásköréből, különben marad a pazarlás és a rossz minőség - hangsúlyozta a főtitkár.

Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.08.16 19:59

Gyávák az orvosi vezetők, mert ez az aktakukac olyan élet halálra menő kérdéseket vetett fel
az embereket mentő dolgozókkal szemben, hogy mindenképpen rágalmazási és hatalommal visszaélési pereket lennének kötelesek indítani, és nem szócsatákat folytatni ezzel a nemzetrontóval.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

cito, 2018.08.11 13:01

@krix6: Egyrészt nem minden főorvos milliomos, másrészt nem a kórházi pénzek lenyúlásából lesz pénzük. A WC papírt sem ők viszik haza. Ha még csak a WC papír tünne el a kórházakból nem lenne semmi baj, de visznek onnan mindent, csapokat radiátorokat, még álmennyezetet is, ha aluminium.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

cito, 2018.08.11 12:55

@Borisz1106: Szerinted a kórházi ellátás nem áll másból, mint a CT vizsgálatból?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.08.10 21:26

Amihez a Fidesz hozzányúl az minden fosh lesz.
Az egészségügy alulfinaszírozott ez minden dolgok alapja. Aztán vannak a központi balfasz szabályok meg a káslerek.
A vizitdíj nem volt hülyeség, de fidszeniyikék ellene hangoltak, nőtt a bevétel, és kiszűrték vele az indokolatlanul orvost látogatókat.
De a stadionépítő ország vagyunk. Mert a vezérnek ez a hobbija, bocsának a fáraónak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.08.10 21:11

@cito: "Fordítva van, a kórház tulajdonát bérlik vissza és mivel erre nem vonatkozik a TB kerete, ezért tudják használni."
Hol? Mondanál pl. 1 db CT berendezést amit a kórháztól bérel valaki? Mert ha ez így van akkor nagyon nagy a baj! Én csak a fordítottjáról hallottam. A cégek betelepülnek a kórházba a CT gépükkel és elvégzik a TB által finanszírozott vizsgálatokat. A sürgősségit azonnal beutaló alapján, a többit meg akkor amikor éppen szabad a gép és nincs fizető beteg (mert az az első). Azért nem állunk olyan jól, hogy a kórházak adjanak bérbe berendezéseket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html