Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai elnök az acél- és alumíniumipari termékekre kivetett amerikai védővámok miatti vitát "komplikáltnak" nevezte, mivel Franciaország az Európai Unió tagja, és az unió szerinte elfogadhatatlan kereskedelmi korlátokat állított - írja az MTI. Trump leszögezte: szívesebben tárgyalja meg a kereskedelmi kérdéseket kétoldalú megbeszéléseken, közvetlenül Franciaországgal, amelyet az Egyesült Államok legrégebbi és legjobb szövetségesének nevezett.

A Kínával folytatott kereskedelmi vita megoldására az amerikai elnök "jó esélyt" látott, és bejelentette, hogy Steve Mnuchin pénzügyminiszter néhány napon belül Kínába utazik.

Az amerikai elnök a kétoldalú kereskedelmi kérdések mellett elsősorban az Iránnal kötött atomalkura, Iránnak a közel-keleti térségben játszott vélelmezett szerepére és Észak-Koreára tért ki. Leszögezte, hogy Észak-Koreára változatlanul a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolni - írja az MTI.

A 2015-ben Teheránnal megkötött többhatalmi atomalkut ismételten rossznak minősítette és azt hangsúlyozta, hogy a Közel-Kelet megannyi problémájának hátterében Irán húzódik meg.

Új egyezség kellene

Emmanuel Macron francia államfő Donald Trump amerikai elnökkel közös keddi washingtoni sajtótájékoztatóján kijelentette hogy új, hosszú távú, az Egyesült Államoknak is megfelelő megegyezést kellene kidolgozni az iráni atomkérdésben.

A megállapodás létrehozásába a térségbeli hatalmi tényezőknek, például Oroszországnak és Törökországnak is be kellene kapcsolódnia - vélekedett Macron. Az atomalku újratárgyalásának célja az lenne, hogy tartós stabilitást biztosítson a Közel-Keleten - tette hozzá.

Nem vagyunk naivak, ha Iránról van szó

- hangsúlyozta a francia elnök az MTI szerint. A politikus elmondta: őszinte beszélgetés zajlott Trump és közte az iszlám köztársaságról.

A találkozón Trump újból kifogást emelt a 2015 nyarán kötött atomalku ellen, és leszögezte: nem szabad engedni, hogy Irán valaha is atomfegyvert fejlesszen.

Szíria: elengedhetetlen az USA szerepvállalása

A szíriai beavatkozás célja az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és az egyéb szélsőséges csoportok elleni műveletek befejezése, hogy a szíriaiak békében élhessenek országukban - szögezte le a francia államfő. Macron szerint ehhez elengedhetetlen az Egyesült Államok további szerepvállalása.

Eközben Trump felszólította az arab államokat, hogy vegyék ki részüket a polgárháborús ország újjáépítéséből, és sokszorozzák meg erőfeszítéseiket az Iszlám Állam legyőzése érdekében.

Irán problémákat okoz

Még a két elnök megbeszélése előtt Trump Iránnal kapcsolatban kijelentette: Irán rakétakísérleteket hajt végre és problémákat okoz a térségben. Az amerikai elnök "rémes megállapodásnak", majd "katasztrófának" nevezte a Teheránnal kötött többhatalmi megállapodást, és úgy vélte, ezt "soha nem is kellett volna megkötni".

A francia államfő a találkozó előtt leszögezte, hogy az iráni megállapodás a térség szélesebb értelemben vett biztonsági helyzetének alapkérdése, ezért fő feladatnak Irán féken tartását nevezte.

Amikor az egyik újságíró azt firtatta, vajon amennyiben Washington felmondja az atomalkut, nem kell-e attól tartani, hogy Irán újraindítja az urándúsítást, Trump azt mondta: "Iránnak sokkal nagyobb problémákkal kell majd szembenéznie, mint valaha". (Trump pórul járhat, ha bukik az atomalku)

A rövid sajtóbeszélgetés előtt a francia elnöki párt Donald Trump és a first lady a Fehér Ház kertjében, látványos katonai ceremónia közepette fogadta. A csaknem egyórás ünnepségen a két politikus beszédet mondott. Trump a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai világban erő felmutatásra van szükség.

Képünk forrása: AFP Photo/ludovic MARIN