Új forintérme érkezik - mutatjuk

Az MNB tízezer forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forintos színesfém változatát bocsátja ki a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából szeptember 29-én, a pécsi egyetemen - adta híról az MNB.
Domokos Erika, 2017. szeptember 28. csütörtök, 11:23
Fotó: Napi.hu

A Pécsi Tudományegyetem emlékérmék törvényes fizetőeszközök, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképileg azonosak, csak értékjelzésükben térnek el. Tervezőjük Szabó Virág szobrászművész - írta közleményében a jegybank.

Az emlékérmék korlátozott példányszámban jelennek meg: ötezer-ötezer darab készíthető belőlük.

A Pécsi Tudományegyetem ezüst emlékérme három hónapig, a színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg szeptember 29-től a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban.

Az emlékérmék hátlapján a Pécsi Tudományegyetem egyik legjellegzetesebb épületének, a neoromán stílusú rektori hivatal északi homlokzata látható, jobbra - függőleges vonallal határolva - a középkori egyetem alapítását engedélyező pápai bulla részletével. Ez utóbbit középen egy Anjou-liliomot megjelenítő sáv választ ketté, utalva egyetemalapító uralkodónkra, I. Nagy Lajosra - olvasható a közleményben.

Forrás: MNB/Napi

Az emlékérmék előlapján szerepelnek a pénzérmék kötelező alaki kellékei is: Magyarország mint kibocsátó, a 10 000 illetve 2000 forint értékjelzés, a 2017-es kibocsátási évszám, valamint a BP. verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaz, az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálva - részletezte az MNB.

HOZZÁSZÓLÁSOK