Újra a romáknak kedveskedik a kormány

Több mint háromszáz roma fiatal tanul tizenegy keresztény roma szakkollégiumban - mondta Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1-en.
Dzindzisz Sztefan, 2018. január 22. hétfő, 11:03
Fotó: Shutterstock

A szakkollégiumok a hallgatókat lakhatási lehetőséggel segítik, ami azért fontos, mert a roma fiatalok gyakran kis falvakból származnak, ahonnan nehéz lenne az ingázás az egyetemre vagy a főiskolára. Emellett a kollégiumokban kialakuló közösség olyan kapcsolati tőkét és motivációt jelent, amelyet otthon nem tudnának megszerezni. Nem utolsó sorban pedig nyelvtanulási lehetőséget biztosítanak, ami elengedhetetlen a diplomaszerzéshez - tette hozzá Langerné Victor Katalin.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 2011-es indulása óta már százhatvan fiatal szerzett diplomát, kilencven százalékuk dolgozik, többségük pedig választott szakmájában tudott elhelyezkedni - mondta a helyettes államtitkár az MTI beszámolója szerint. (Már a Fidesz-szavazók fele is elképzelhetőnek tartja a kormányhoz köthető strómanokat.)

HOZZÁSZÓLÁSOK